У организацији Градске организације слијепих, а поводом обиљежавања Међународног дана бијелог штапа, у малој сали Културног центра Градишка, синоћ је изведена мултимедијална представа “Хелен Келер”.
Представа “Хелен Келер” је рађена у продукцији: Дис-Позоришта младих Бања Лука и Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС Бања Лука у којој играју: Борка Тадић ,Самир Гушић, Тамара Марић, Милан Богдановић, Марија Рађеновић и Филип Мијић.
Представа доноси фантастичну причу о хероини Хелен Келер слијепој и глухонијемој америчкој књижевници ,жени феномену, која је импресионирала не само стручну, него и ширу јавност, а њен несвакидашњи живот и изнимно стрпљење уродили су изванредним резултатима.
Предсједник Градске организације слијепих Градишка, Жељко Штрбац подсјетио је да се у Републици Српској Дан бијелог штапа обиљежава од 1997.године са циљем унапређења квалитете живота слијепих и слабовидих особа и упознавања шире јавност са проблемима и изазовима ове популације.
-Градска организација слијепих Градишка одлучила је да се укључи у пројеката Позоришта „Дис“ из Бањалуке и организује приказивање представе „Хелен Келер“ у нашем граду, поводом обиљежавања Дана бијелог штапа. Сматрам да ова представа има велики значај за све наше суграђане, будући да је то прилика да се упознају са проблемима слијепих особа, али свакако и за наше чланове, слијепа и слабовида лица, којима ова прича о Хелен Келер даје нову снагу и надахнуће, истакао је Штрбац.
Директор Специјалне библиотеке за слијепа и слабовида лица РС Бања Лука, Желимир Радиновић истакао је да су на позив Градске организације слијепих Градишка и у сарадњи са Културним центром уприличили представу „Хелен Келер“ у Градишци.
-Жеља нам је да овом представом разбијамо предрасуде које владају о слијепим и слабовидим лицима у Републици Српској али и широм региона. Хелен Келер је историјска личност, која на почетку свог живота није могла да чује, да види, ни да говори али је упорношћу и борбом постигла невјероватан успјех. Говорила је четири страна језика, била је професор књижевности и изузетна књижевница, која је постала надахнуће и инспирација за све који имају неки тјелесни хендикеп, рекао је Радиновић.
Према његовим ријечима представа „Хелен Келер“ до сада је одиграна у шеснаест градова Републике Српске.