Поводом Свјетског дана позоришта, синоћ је у градишком Културном центру одиграна хит представа “Сунце туђег неба” у извођењу и режији глумца Драгана Маринковића Маце.

Представа “Сунце туђег неба” доноси узбудљиву животну причу, гдје се преплиће читав спектар људских емоција, од смијеха до суза.
Прича почиње деведесетих година прошлог вијека, гдје главни јунак ове катарзичне исповијести на духовит начин, са елементима црног хумора, приповиједа свој животни пут, свом бјекству од лудила, паклу рата и његовим посљедицама, нешто са чиме се сваки човјек са ових простора може идентификовати.
-Основна тема представе “Сунце туђег неба” је заправо питање “ ићи или остати” односно ,да ли је небо под којим смо рођени постало туђе.Ово је сјајан комад, који је регионално актуелан , јер се тиче свих нас, и слободно могу истаћи, да је постао регионални хит, каже Маринковић.
Главни лик представе је вишенационалан и мултикултуралан и као такав се нашао у ситуацији да лута свијетом, тражећи свој дом, то парче неба, свој нови спас, непрекидно правећи паралеле са својим новим домом и с оним који је оставио иза себе.
Маринковић додаје, да је представа је намијењена свим генерацијама, а младима првенствено да разбије ту илузију о иностранству, јер је данас постало помодарство отићи из земље.
“Сунце туђег неба” је озбиљна представа, жанровски трагикомедија, јер ипак, на крају оставља горак укус, који потиче на размишљање. Сматрам да је требало је дати омаж овим временима,која нас се апсолутно тичу, посебно у последње вријеме и то је ова представа апсолутно дала , закључио је Маринковић.
Након Градишке, представа “Сунце туђег неба” биће изведена у Сарајеву на Свјетски дан шале, а затим наставља турнеју широм региона.
Директор Културног центра, Жељко Благојевић, истакао је овом приликом да је задњих седам дана у Културном центру обиљежила богата и разноврсна програмска понуда.

  • Обиљежили смо испраћај зиме и почетак прољећа уз Витезов караван писаца и дводневни Фестивал поезије „Витезово пролеће“, уприличили смо концерт легендарне групе „Црвена јабука“ и вечерас, на Свјетски дан позоришта хит представу „Сунце туђег неба“.
    Оно што је посебно актуелно је конкурс за најбољи литерарни рад, који смо расписали у оквиру фестивала поезије, рекао је Благојевић, и позвао све основце и средњошколце да радове доставе до краја 31.маја.