Представљен зборник радова“ Кад прошлост проговори :Козара, 80 година касније КОЗАРА 1942-2022“

У организацији ЈУ „Народна библиотека“ Градишка и Књижевна заједница „Васо Пелагић“ Бањалука, синоћ је у Културном центру представљен Зборник радова “ Кад прошлост проговори :Козара, 80 година касније КОЗАРА 1942-2022“ .

Књига је тематска публикација-зборник стручних, публицистичких радова и осврта са документима и фотографијама поводом и добрим дијелом посвећене 80-годишњици њемачко-хрватске офанзиве на Козару у љето 1942. године.

У једном дијелу налазе се и радови који се односе на страдање српског народа изван граница Козаре и Поткозарја.

О зборнику “ Кад прошлост проговори :Козара, 80година касније КОЗАРА 1942-2022“ говорили су аутори: Борис Радаковић, историчар Меморијалног музеја на Мраковици, доктор Радоја Рацановић, Зоран М. Кос, новинар -истраживач и проф.др Жељко Ђурић- Мишина, рецензент и историчар из Београда.

Зоран М. Коса, истакао је како се нада да ће овај зборник бар мало допринијети бољем разумијевању историје српског народа и његових страдалничких крајева, првенствено Козаре и Поткозарја, а све због прокламованих циљева усташког покрета и сулудом потребом затирања српског православног коријена Босанске Крајине.

Промоција Зборника одржана је под покровитељством Града Градишка, а истој су присуствовали: градоначелник Зоран Аџић и архијерејски намјесник градишки протојереј ставрофор Гојко Слијепчевић, те бројни грађани.