У малој сали Културног центра Градишка у четвртак (28.10.) одиграна је представа „Енигматске варијације“.

Разговарали смо са директором ЈУ Градско позориште Градишка, Драшком Видовићем:

?Градско позориште Градишка наставља традицију сарадње са Хрватским народним казалиштем у Вараждину. Шта можете рећи о овој сарадњи Градског позоришта Градишка?

➡Могу рећи да сарадња датира још из периода кад смо били удружење грађања, а то је више од 10 година, од 2009. године конкретно са господином Матавуљем који је дао велики допринос развоју нашег позоришта, које је један од оснивача позоришта „Јазавац“ у Бања Луци. То многи овдје можда и не знају.
Представа „Енигматске варијације“ је играла синоћ у Бањалуци на фестивалу и онда смо искористили да је погледа и Градишка публика која је, видјели сте била одушевљена.

Они су то бриљантно одиграли. Једна класична, лаганија драма, али видјели сте да су они својом глумачком игром то итекако направили да буде у многим већим дијеловима комедија, без те неке претенциозности, „ајмо сад правити комедију“. Него једна потпуно лежерна и опуштена игра. Потпуно природна. Заборавим да сам у позоришту, видим ситуацију два човјека која живе, разговарају, имају свој специфичан однос који се мијења, динамична је.
Ја сам је гледао својевремено и у Народном позоришту Републике Српске. Гледао сам је и у Београду некада давно. Могу рећи да је ово најбоља. Најбоље варијације, негдје су загонетне, негдје енигматске зависи како је ко преводио и драматизовао. Слободно могу да кажем да је ово далеко, далеко изнад у сваком смислу, глумачком, естетском и редитељском.

Хелена Петковић, млада редитељка из Дубровника је ово радила и знам да је овај пројекат због коронавируса рађен у неким етапама као многи пројекти у другим позоришним кућама. Ево видите резултат. Ја се искрено надам да ће ова представа која је синоћ била на фестивалу Јазавцу добити неку награду.

?Споменули сте да је господин Матавуљ много труда уложио да се овдје формира позориште? Сада је изнио низ комплимената на рачун руководства и глумаца у градишком позоришту.

➡Хвала му. Хоћу да кажем конкретно шта је допринос Матавуљев и још неких људи који су овдје радили и режирали. Дакли ви када радите једну представу, а публика то најбоље може да схвати када погледа један филм, па када се филм заврши, када прођу улоге, када иду на телопу глумци, видите ту још стотине имена. Тако исто иза једне позоришне представе стоји једна логистика која се не види и онда Стојан Матавуљ дође у Градишку да режира и помогне на тај начин што је радио испод цијене те 2009. године. Испод сваке цијене, која је за стандарде наших услова била ниска, сада да не помињем шта је то и како је то. При томе човјек уради одабир музике, ријеши костим. Нема сценографа, нема костимографа, нема декоратера, нема реквизитера. Чак је са мном на фестивалу у Омишљу, кад смо били на Крку носио сценографију. Ја и он смо носили кревет. То су почеци овога позоришта. Он је својим дјелом и умјетничким и својим ауторитетом се трудио стварно нас да подржи. Њега Градишка публика исто јако воли. Не само он и многи други су нам помогли, али он се можда онако се највише трудио.

➡Не заборавите да су Градишком позоришту два највећа живућа српска писца Радослав Лале Павловић и Душан Ковачевић давали текстове бесплатно, дакле ауторска права. Само на томе је рецимо у финансијском смислу 10.000 евра уштеђено, а поготово је сатисфакција када ми можемо да из једне мале средине да кажемо да су ти људи долазили овдје, долазили на наше представе, погледали и онда давали нама ауторска права бесплатно. Мислим велика глумачка имена су долазила у Градишку, велика редитељска и наравно велики писци. То је заиста једна велика ствар коју не знам колико људи препознају и колико су свјесни, али Градишка с тим стварно може да се похвали – подичи, дакле да смо ми као мало позориште по својој структури најмање за које ја знам да постоји правили дјела која су онако средње продукције. Наравно света тога не би било да немамо огромну и безрезервну подршку градске управу Градишка. Дакле нас градска управа јако подржава не само у смислу буџетирања, него и у смислу сваке друге подршке коју нам могу пружити и пропагандно и материјално. Једноставно сви почињу полако да буду свјесни шта значи имати позориште у граду. То је процес образовања публике. Од малих ногу треба да учимо публику да долази у позориште, да постају конзументи, нећу рећи културе, јер то је широк појам, него умјетности – позоришне умјетности. Позоришне умјетности која је сублимат више умјетности. Дакле, ви овдје имате ликовну, музичку, драмску, глумачку и умјетност свјетла. Људи за дизајнирање свјетла завршавају факултете који трају четири године.

?Ево имате шарм, имате подршку градске управу. Љествицу сте дигли врло високо. Може ли се задржати тај тренд?

➡Нама је циљ да подижемо ниво рада и ниво професионалности све више. Ускоро ћемо и јавно да објавимо позив за оснивање омладинског студија, дакле драмског студија за школу глуме гдје ћемо радити са нашим средњошколцима, а можда и млађима да правимо драмске секције, да радимо са њима. Поред тога што ћемо им ми држати часове, доводићемо регионалне звијезде из Београда, Загреба, Сарајева, Бања Луке, познате глумце да им држе мастер класове. Једноставно да имају искутво и могућност да попричају са тим великим глумцима какав је њихов био пут, развој, колика су одрицања. Ријечима се не може описати колико је велико одрицање да би човјек постао глумац. Јако је тешко уписати академију, онда када је упишете, иако је то тешко то је најлакши дио посла. Ви када завршите академију и када добијете диплому ви нисте глумац, ви сте неко ко је тек закорачио у тај свијет и тада почињете бити свјесни колико то уствари личност трпи и сам глумац и његова околина, његова породица. Велика су ту заиста одрицања, при томе та вам одрицања не значе неминовно и успјех. Успјех може бити мали, може бити очекивани и изнад очекивања.

Ми се трудимо и свакако да можемо боље и трудићемо се временом да наш театар добија више кадрова, да добијамо више запослених, да се једноставно све то шири у сваком смислу. Сви капацитети да се шире и умјетнички и технички и сви остали.

Kulturni centar Gradiška
Gradsko pozorište Gradiška
Grad Gradiška
#EnigmatskeVarijacije