“Идеологија краља Твртка Првог Котроманића”

“Мјесто и значај породице Котроманић у Средњовјековној Босни”, назив је предавања које је ће у петак у 19:00 часова у Малој сали Културног центра Градишка одржати Дејан Дошлић, виши асистент на Филозофском факултету у Бањој Луци на Одсјеку историје.

Твртко Котроманић је једна од најзанимљивијих личности српске историје, која се помиње и данас. Овај пут говорили смо о његовој повезаности са династијом Немањића, чији је он потомак, по крвној линији. И управо његово крунисање за краља Срба и Босне, дакле сам концепт круне, сугубог вијенца јединог таквог познатог у историји крунисања, почива на легитимитету династије Немањића.

Предавање се одржава у организацији Удружења грађана „Денариус“ из Градишке.

“Дејан је најпозванији у РС да говори о поменутој теми, а свједоци смо да краља Твртка својатају сви народи на простору БиХ, па и шире, не онако како се он сам представљао, из којег је народа, којим народом је владао и тако даље. Ту су наравно и други извори који говоре о етничком идентитету државе Котроманића, која се касније развила до Краљевине која ће први пут ујединити српски народ у средњем вијеку са обје стране Дрине”, истичу из Удружења „Денариус“”.

Мала сала ЈУ Културни центар Градишка

Петак, 05.11.2021. године

Са почетком у 19:00 часова.

Улаз је слободан.

Ваш Културни центар Градишка!