Југославија моја отаџбина

Дугим аплаузом награђени глумци представе

„Југославија, моја отаџбина“

која је у понедјељак изведена у Културном центру Градишка.

Овај позоришни комад, у режији Марка Мисираче, настао је сарадњом Позоришта Приједор и позоришта из Копра, „Театро Каподистриа“, те њемачке фондације „Фридрих Еберт“, а на овогодишњем 40. Позоришним играма у Јајцу освојио је четири награде. Проглашен за најбољу представу фестивала, а Марку Мисирачи припала је награда за најбољу режију, а двије глумачке награде додијељене су Миљки Брђанин и Борису Шавији.

Редитељ Марко Мисирача рекао је да представа живи успјешан фестивалски живот додајући да је на фестивалу „Нови тврђава амбијентални театар“ у Србији представа освојила награде, најбоља представа и најбоља улога. Мисирача је истакао да је и у Словенији представа освојила Татадруј награду за најбољу представу приморске регије у коју улазе Трст, Нова Горица и Копар.
„Гдје год смо је извели, представа је била прихваћена. Публика је емоционално реаговала јер је то слојевита прича и духовита и потресна „рекао је Мисирача.

У представи глуми Мирела Предојевић која је умјетнички директор Позоришта Приједор. Предојевићева је истакла да осим глумаца из Приједора и Копра наступају и глумци из Народног позоришта Републике Српске. Она је нагласила да је ова представа заиста велика ствар за Позориште Приједор које је изашло из својих оквира и ширу публику у региону упознало са својим радом.

Представа „Југославија, моја отаџбина“ настала на основу истоименог романа аутора Горана Војновића. Представа прати причу о сину из мјешовитог брака, који је као дијете био свједок распада Југославије, а као младић трага за оцем осумњиченом за ратне злочине. Главне улоге оца и сина тумаче глумац Народног позоришта Републике Српске Борис Шавија и млади глумац из Копра, Блаж Поповски.

претходна објава

следећа објава