Свечаном академијом, у оквиру које је отворена и документарна изложба, Удружење „Жена и породица“ из Градишке обиљежило је 25 година рада , протеклог викенда у градишком Културном центру.
Предсједница Удружења Десанка Рађевић каже да је све почелo још 1991.године када је сасвим спонтано група жена покренула хуманитарне акције у циљу прикупљања намирница за војску .
-Госпођа Рада Ристић у марту, 1994.године основала је Удружење жена Републике Српске у Бањалуци, а недуго затим на њену молбу основала сам општински одбор тог Удружења у Градишци. На почетку то су биле искључиво хуманитарне активности, а касније смо дјеловали у различитим областима, истакла је Рађевићева.
Рађевићева је навела да је Удружење„Жена и породица“ организовалo: посјете војницима на ратишту у току Одбрамбено-отаџбинског рата, збрињавање избјеглица, посјете ратним –војним инвалидима, породицама погинулих бораца, поплављеним подручја и доставњање помоћи угроженом становништву. Поред тога, Удружење је учествовало у борби против насиља у породици, те се залагало за равноправан положај мушкараца и жена у породици и у друштву.
-У договору са чланицама Удружења „Жена и породица“,а поводом нашег великог јубилеј, одлучиле смо да поставимо и документарну изложбу у Културном центру, која обилује различитим фотографијама, новинским чланицима и документима који чине историју о којој млађе генерације јако мало знају или не знају ништа. С тим у вези, наш основни мотив био је да се подсјетимо на та времена и да их на овај начин покушамо сачувати од заборава, навела је Рађевићева.
Рађевићева је нагласила, да у оквиру обиљежавања јубилеја, поред Академије и документарне изложбе, тренутно реализују пројекат „Насиље у породици“ који финансира град Градишка, додајући да све институције локалне власти максимално подржавају активности овог Удружења.
-Посебно смо поносни на наш пројекат „Од закона до праксе“ који је финансирала Екуменска иницијатива жена из Омиша, а којим смо успјели да промјенимо Изборни закон Босне и Херцеговине. На нашу иницијативу, посредством поменутог пројекта, оба дома парламента БиХ 2012. године, донијела су закон о 40 постотном учешћу жена на изборним листама, истакла је Рађевићева.
Он је навела, да је у том периоду у политичким партијама било мало жена, али да је данас другачија ситуација.
– Данас имамо јако пуно младих, образованих и способних жена у политици које могу да буду кандидаткиње за све функције и јако ме радује та чињеница, јер осјећам да је то и мој скромни допринос, закључила је Рађевићева.
Удружење “Жена и породица“ у Градишци тренутно броји 64 чланице, док мјесни одбор овог удружења у Подградцима има 30, а у Новој Тополи 25 чланица.
У културно-умјетничком дијелу програма Свечане Академије наступили су :глумци Народног позоришта Републике Српске Раденка Шева и Драгослав Медојевић, студентица Академије умјетности Драгана Илић, књижевница Љиљана Томљановић и пјевачка гупа КУД-а „Коловит“„Бисер“.