Представљена књига “Босанска Градишка и околина у Првом свјетском рату” аутора Бојана Вујчића
У Културном центру Градишка представљена је књига “Босанска Градишка и околина у Првом свјетском рату” аутора Бојана Вујчића, историчара и вишег кустоса Завичајног музеја.
Вујчић је истакао да књига, говори о периоду Првог свјетског рата на подручју Градишке и њене околине, те да представља заокружену цјелину дугогодишњег истраживања.
-Књига “Босанска Градишка и околина у Првом свјетском рату” је мој одбрањени мастер рад. Она доноси нова, до сада необјављена архивска документа, нове погледе на штампу, гдје смо користили и неке француске новине. У књизи су обухваћени Сарајевски процес, Бањалучки велеиздајнички процес, као и страдање нашег становништва у самом граду, али и на бројним фронтовима, рекао је Вујчић.
Он је навео да се идеја за писање поменуте књиге, која има велику историјску и научну вриједност, јавила прије десетак година, када је на тавану Старе општине – Вијећнице пронашао архив из Аустро-угарског периода, периода Краљевине СХС и један мањи дио из Краљевине Југославије.
Вујчић је овом приликом захвалио грађанским породицама које су 1941.године протјеране из Градишке, а које данас живе у Србији, првенствено породици Чубриловић, Малић и Јовановић као и бројним другим породицама, које су му уступиле своју архиву.
Вујчић је додао, да ће књигу “Босанска Градишка и околина у Првом свјетском рату” поклонити основним и средњим школама као и другим јавним установама ,чиме ће бити доступна ширем кругу читалаца.
Поред аутора, о књизи су говорили рецензенти: проф. др Боривој Милошевић и проф. др Драгиша Васић.
Проф. др Боривоје Милошевић истакао је да је ријеч о књизи која је од великог значаја не само за локалну историју Градишке, него и за српску историографију у Републици Српској и БиХ, наводећи да је Вујчић исписао до сада непознате странице о прошлости Градишке и њене околине у Првом свјетском рату.