Опера“ Бастиjен и Бастиjена“ изведена у Градишци
У оквиру манифестације „Градишка јесен 2019″ у концертној сали Културног центра уприличена је опера “ Бастиjен и Бастијена“ В.А.Моцарта.
Прву оперу пред градишком публиком извели су чланови Удружења за његовање класичне музике „Корал“ из Источног Новог Сарајева: мр Клаудија Кркотић – сопран, Илеш Бечеи – тенор, Ахмед Јухић – баритон и Белинда Крнић – клавир.
Једна од најкраћих опера славног композитора Волфганга Амадеуса Моцарта, једночинка „Бастијен и Бастијена“ настала је када је Моцарт имао само дванаест година и представља једно од његових првих остварења. „Бастијен и Бастијена“ је једно од првих Моцартових оперских дjeла и идеална је за упознавање младе позоришне публике са опером.
Клаудија Кркотић професор на Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву и предсједница Удружења „Корал“, која у опери игра Бастијену, истакла је да опера говори о љубави младића и дјевојке и чаробњаку који им помаже да превазиђу несугласице.Она је навела да је ријеч о малој опери са само три извођача, која је блиска публици и прилагођена свима од најмлађих до најстаријих посјетилаца.
-Опера „Бастијен и Бастијена“ је трећа опера коју Удружење „Корал“ из Источног Сарајева реализује. Поред ове опере наше удружење реализовало је прву српску оперу “На уранку“ Станислава Биничког и српску оперу за дјецу“Сњежана и седам патуљака“ чији је композитор Петар Крстић, навела је Кркотићева.
Кркотићева је истакла да оперска сцена у Републици Српској тренутно не постоји, али да Удружење „Корал“ овом опером чини прве кораке ка промјени, покушавајући грађанима представити и приближи тај жанр, како би се стање по том питању промијенило.
Премијера опере „Бастијен и Бастијена“ била је 20. септембра у Источном Сарајеву, а након Градишке биће изведена и у другим градовима Републике Српске.
Кркотићева је навела да је рализација опере „Бастијен и Бастијена“ не би била могућа без помоћи Министарство просвјете и културе Републике Српске.
Покровитељ опере“Бастијен и Бастијена“ био је градоначелник града Градишка Зоран Аџић, који је истакао да Градишчани по први пут имају прилику да уживају у опери, те да се приближе и упознају са овом врстом музичко -сценског изражаја.
Опера у извођењу чланова Удружења за његовање класичне музике „Корал“ из Источног Сарајева, један од начина едукација публике ,да публика схвати шта је опера и да се приближимо једни другима, опера Градишци и Градишка опери,закључио је Аџић.