„ Књижевни четвртак “ Културног центра одржан у ОШ „ Младен Стојановић“
ЈУ „Културни центар“ уприличила је јуче наставка пројекта „Књижевни четвртак “ у Основној школи „Младен Стојановић“ у Горњим Подградцима. Гошћа другог по реду „Књижевног четвртка“ Културног центра била је пјесникиња Стевка Козић Прерадовић из Бањалуке, која је том приликом ученицима представила нову збирку пјесама под називом“ Дијете у компјутеру“. Поред аутора, о збирци пјесама говорио је књижевник и бивши учитељ ове школе Радо Димитријевић. „Књижевни четвртак“ нови је пројекат Културног центра којим ова установа настоји потакнути ученике да што више читају и пишу.
Директор Културног центра Жељко Благојевић истакао је да гостовање „Књижевног четвртка“ са Стевком Козић Прерадовић у ОШ „Младен Стојановић“ представља покушај децентрализације културних садржаја из града у мање средине.
-Поред промоције књиге „Дијете у компјутеру“, чија је тематика више него занимљива и актуелна, Културни центар данас представља ученицима ове школе изложбу карикатура “Сизифов посао“ на тему правописа и ћирилице, аутора Бојана Јокановића, рекао је Благојевић .
Благојевић је нагласио да је ово одлична прилика да на занимљив начин представе прву и другу збирку литерарних радова „Први кораци“ и најаве Фестивал „Градишко прољеће 2020“ у оквиру ког ће бити расписан литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа са подручја града Градишка.
-Жеља нам је да најмлађе анимирамо и подстакнемо да пишу на наш конкурс “Градишко прољеће“, који сваке године крунишемо манифестацијом „Аплауз молим“ када награђујемо најбоље младе ауторе и представљамо збирку одабраних радова „Први кораци“ са поменутог конкурса, истакао је Благојевић.
Овом приликом Директор Културног центра поклонио је ОШ „Младен Стојановић“ дио илустрација изложбене поставке „Сизифов посао“.
-Захваљујући ангажману градишког Културног центра, ученици ове школе данас имају јединствену прилику да се играју, друже, разговарају,заплешу али и да сви заједно рецитујемо и по нешто ново научимо, истакла је Стевка Козић Прерадовић.
Она је навела да књига „Дијете у компјутеру“ представља једну „памтивљица“дјетињства. Стигло нам је дигитално доба ,када су и баке постале љубоморне на те „непомичне справе“, које нам на неки начин одузимају дјецу. Књига има пет циклуса, а памти и добра и лоша времена, период мог дјетињства али и период дјетињства моје дјеце и унучади, рекла је Прерадовићева.

Директор ОШ „Младен Стојановић“ Миладин Бранковић каже да је почаствован посјетом Културног центра и уважених књижевника њиховој школи.
-Драго ми је што ученици имају прилику да присуствују овој књижевној манифестацији и да активно судјелују у истој, да разговарају са уваженом пјесникињом ,што је у нашој школи ријетка ситуација, рекао је Бранковић.
За око стотину ученика организована је и занимљива наградна игра у којој су многи освојили збирке пјесама „Дијете у компјутеру“ и „Први кораци“.
Богат и занимљив програм „Књижевног четвртка“ употпунио је и увеличао изванредни наступ чланова ПК „Ритам“ из Српца, који је одушевио мале основце, те су многи одмах пожељели да се баве плесом.
Према ријечима, директора Културног центра Жељка Благојевића и за „Књижевни четвртак“ у октобру припремају различита изненађења, када ће угостити књижевницу Марију Јакшић из Београда.