У Културном центру у Градишци синоћ је одржано Епско- гусларско вече на којем је представљена гусларска поема Рађање Републике Српске, аутора Моме Благојевића у извођење народног гуслара Славка Горановића и гостију.


Гусларско вече одржано је у организацији Савеза гуслара и епских пјесама Републике Српске и домаћина ЈУ „Културни центар“ Градишка.
Момо Благојевић захвалио је свима који су дошли на манифестацију истичући да гусле за српски народ и историју представљају највећу институцију, те да су кроз историју чувале и сачувале свој народ.
-Гусле су као што су и сви српски великани говорили, највећи чувари нашег идентитета, наше вјере и наше прошлости. Нажалост Срби су шампиони у заборављању и из тог разлога вечерас смо се окупили да пробудимо гусле, које су нас сачувале и да не дозволимо да се никада забораве, истакао је Благојевић.
Он је нагласио да је гријех заборавити своје коријене, традицију и своје претке.
-Ми Срби немамо право на заборав. Сматрам да је дошло вријеме да се вратимо себи и својим корјенима, јер гусле су нешто што нас спаја са прецима али и нашим потомцима, рекао је Благојевић.
Момо Благојевић, навео је да је ово вече посвећено Републици Српској и њеном настанку.
-Као наставник историје својим ученицима говорим да морамо да нешто учинимо за нашу Републику Српску, што сам и показао личним примјером опјевавши настанак Републике Српске, а све са циљем да се наши хероји и бесмртни јунаци који падоше широм отаџбине никад не забораве, поручио је Благојевић.
Он је навео да су му у остварењу овог важног задатка помогли народни глуслари Славко Горановић и Васо Драшковић, здравичари, рецитатори али и сви посјетиоци који су подржали манифестацију.
Гуслар Горановић из Црне Горе каже да се љубав према гуслама и епској поезији родила у раном дјетињству, а први пехар освоји је са непуних 11 година.


-Гусле су моја душевна храна. Јако се радујем што сам у Републици Српској и у вашем граду као учесник манифестације. Велика ми је част што сам снимио ЦД са поемом „Рађање Републике Српске“ коју је написао мој пријатељ Момо Благојевић, а коју вечерас представљамо градишкој публици.
Горановић са поносом истиче да његов дванаестогодишњи син такође пјева и свира гусле, у шта се увјерила и градишка публика.


-Сматрам да гусле никада неће престати да се чују на српским просторима, јер долазе младе генерације, нови гуслари који ће наставити да проносе славу српских гусала.
Овом приликом, Савез гуслара и епских пјесама Републике Српске поклонио је професионалне гусле срећном добитнику из публике.


Гусларско епско вече „Рађање Републике Српске“ одржано је поводом Мале Госпојине, славе града Градишка и у оквиру програма „Градишке јесени“.