Поводом Мале Госпојине, крсне славе града Градишка, диве српског глумишта Тања Бошковић и Рада Ђуричин приредиле су градишкој публици позоришни празник изводећи представу „Примадоне“ .
Представа “Примадоне“ чији је покровитељ градоначелник града Градишка, изведена је пред више од пет стотина посјетилаца у великој сали Културног центра.
Комад је инспирисан драмским дјелом „Опсада Лењинграда” савременог шпанског писца Синестере, који је Ирфан Менсур драматуршки адаптирао и обрадио.
Представа говори о двије жене, двије глумице, примадоне које живе у напуштеном позоришту с надом да ће га сачувати од рушења. Вољеле су истог човека, директора, главног глумца и режисера тог позоришта. Једна му је била жена, а друга љубавница. Духовита и трагикомична прича о старом, сентименталном ривалству, о љубави и нади, о сновима и јави, о промјени,о побједи.
Значајан сегмент представе су пјесме које изводе ове двије примадоне за које је оригиналну музику урадио Александар Сања Илић, док је аутор текстова Ирфан Менсур.
Представа “Примадоне“ је први заједнички пројекат у којој ове двије глумице играју заједно на сцени.
-Ми спадамо у ону генерацију која воли позориште, публику и катарзу у позоришту. Постоје и модерне представе, које су занимљиве али ми волимо оно позориште које поучи своје гледалиште и нас глумце, па по завршетку представе будемо бар за „милиметар“ бољи људи, бар мало запитанији о смислу свог боравка на Земљи, истакла је глумица Тања Бошковић.
Бошковићева је навела да су њена колегица Рада Ђуричин и она позоришни истомишљеници, као и да комад „Примадоне“ представља на неки начин њихов личне ставове.
-Ми смо заложиле своје животе да одбранимо позориште од конзумеризма и примитивизма сваке врсте. Позориште служи да сачува наш језик, нашу „здраву“ памет, наш културни и национални идентитет, поручила је Бошковићева.
Она је истакла да у представи „Примадоне“ нема ниједне просте ријечи, за што је посебно заслужна Рада Ђуричин, која се, како наводи Бошковићева, борила као лавица са преводиоцем и режисером против свега што би могло да буде и назнака ружне ријечи,а што је данас јако ријетко у позоришту.
-Постоји позориште гдје је све фино и кад није лијепо, каже Бошковићева.
Бошковићева је искористила прилику да захвали Градишци на гостопримству и похвали домаћине који су им, како каже, отворили врата фантастичне сцене и омогућили да бораве у дивном амбијенту.
Глумица Рада Ђуричин изразила је задовољство што су са овом представом дио обиљежавања Мале Госпојине, славе града Градишка, а посебну захвалност упутила је дивној публици која им је, како каже, била додатни подстрек да што боље обаве свој задатак на сцени.
– „Примадоне“ шаљу поруку да треба вољети оно што радимо и борити се упркос тешкоћама, којих ће увијек бити али ми не требамо дозволити да превагну, већи их требамо сломити, ако знамо да се боримо за нешто добро и лијепо, поручила је Рада Ђуричин.
Представа “Примадоне“ у продукцији „Yugoarta“ на позоришним даскама живи већ пет година, а према ријечима главних глумица планирају да је играју још јако дуго.