У оквиру манифестације „Дани старих заната,витештва и традиције“ у петак, 20.септембра у Културном центру отворена је изложба карикатура и цртежа на тему правописа „Сизифов посао“ аутора Бојана Јокановића из Добоја.
Теолог и професор православне вјеронауке, Бојан Јокановић, талентовани је карикатуриста, илустратор и музичар, који се у борбу за правопис упустио на необичан начин, путем карикатуре,прије више од четири године.
-Драго ми је што је на отварању изложбе присутно много младих, мада је мој раду упућен свим генерацијама од оних најмлађих, који су тек научили читати до оних најстаријих, рекао је Јокановић.
Он наводи да је код нас тренутно катастрофално стање правописа, због интернета и различитих страница које намијерно изврћу правопис и ћирилицу.
Каже да се одлучио за илустрације о правопису, како би људима било лакше да науче и запамте оно што је правилно, јер сматра да се визелно најбоље памти.
-Као малом, мајка ми је често појашњавала различите ствари,тако што би их нацртала и из тог разлог одлучио сам да и ја путем карикатуре и цртежа појашњавам језичка правила. Све је почело прије четири године, када сам урадио прву илустрацију, а данас их имам око четири стотине, истакао је Јокановић.
Јокановић је најавио и своју прву књигу на тему правописа, која ускоро треба да изађе из штампе.
-Потписао сам уговор са издавачком кућом „Вулкан“ из Београда, која ће објавити моју књигу и правописне картице, а прво представљање биће одржано у октобру на београдском Сајму књиге , истакао је Јокановић.
Након Градишке, у понедјељак 23.септембра изложба „Сизифов посао“ биће представљена у Народној скупштини Републике Српске у Бањалуци.
Бојан Јокановић до сада је излагао широм Републике Српске али и осталим земљама региона.
Поред промоције своје прве књиге правописа, Јокановић припрема и нови пројекат под називом „Жаргон у слици“ јер како истиче нигдје на свијету, осим на Балкану, нема толико жаргонских израза.
Бојан Јокановић са пројектом „Сизифов посао“активан је на друштвеним мрежама , гдје је како наводи успио окупити око осамдесет хиљада људи који прате његов рад, са преко милион прегледа.
Округли сто „Ћирилица јуче, данас, сутра“
Поред изложбе „Сизифов посао“ у градишком Културном центру истог дана је одржан округли сто под називом „Ћирилица јуче, данас, сутра“. О положају ћирилице и борби за њен опстанак, овом приликом говориле су професорице српског језика, Весна Крунић и Ана Кулаш.
Позитивно сам изненађена и јако ми је драго што је почело на овакав начин да се говори о очувању ћирилице, јер је то наше писмо, наша историја и наша традиција коју морамо чувати, јер ако ми сами нећемо чувати, сигурно неће ни други, истакла је професорица Весна Крунић.
Крунићева је навела да су ученици који су присуствовали овом округлом столу били више него заинтересовани за тематку.
– Овом прилику ученици су сазнали много тога што им је до сада било непознато, између осталог, млада колегица им је показала како да подесе и користе ћириличну тастатуру, како би и на друштвеним мрежама користили своје писмо, те сам сигурна да ће убудуће бити још упорнији да одбране оно што је њихово, нагласила је Крунићева.
Крунићева је поручила да сви заједно можемо и морамо сачувати наше писмо ћирилицу,
-Сваки појединац, свака установа ако користи ћирилицу може да допринесе њеном очувању, јер лако је сломити један прут али кад се више прутова сложи у бреме онда не могу да се сломе, закључила је Крунићева.