У организацији ЈУ „Културни центар“ и ЈУ „Завичајни музеј“ јуче је у Градишци одржана трећа по реду манифестација „Дани старих заната, витештва и традиције“.

И ове године манифестација је окупила је врхунске занатлије са подручја града Градишка, који су посјетиоцима презентовали своје умијеће. У предивном амбијенту испред Културног центра, који је за ову прилику раскошно украшен различитим експонатима и ручним радовима, своје умијеће показали су: чамџија, обућар, пчелар, трнкар, посластичар, опанчар, ковач, ременар, машинбравар, вуновлачар, сепетар и други врхунски мајстори својих заната.
На манифестацији су учествовале и чланице Удружење жена „Бреза“ и Удружење жена “Црвена ружа“ које су представиле различите ручне радове али и припремиле специјалитете традиционалне кухиње, а своје колекције антиквитета представило је Удружење „Денариус“ из Градишке.
Градоначелник града Градишка Зоран Аџић је истакао да захваљујући ангажману јавних уставнова Културни центар и Завичајни музеј грађани имају прилику да присуствују манифестацији „Дани старих заната,витештва и традиције“.
-Ово је јединствена прилика да се подсјетимо како се некада живјело и радило на нашим просторима, да видимо старе занате који под притиском нове индустријске технологије одумиру. Наша је обавеза да млађим генерацијама и дјеци покажемо старе начине израде и производње и да сачувамо нашу традицију и културни баштину, рекао је Аџић. Он је нагласио да је поносан што се ова манифестација одржава трећу годину за редом у Градишци додајући да му је посебно задовољство што истој присуствује јако пуно младих људи и дјеце.
-Драго ми је да су сви они у могућности да виде како су њихови претци живјели и радили и да то преносе својим потомцима, да се не заборави, јер тако ћемо сачувати себе и Републику Српску, закључи је Аџић.
– Трећу годину за редом посредством манифестације „Дани старих заната“ путјемо кроз историју , афирмишемо занате и анимирамо дјецу у циљу њиховог избора неког од заната као будућег професионалног занимања, што нам је један од приоритета, рекао је директор Културног центра Жељко Благојевић.
Благојевић је истако да је овогодишња манифестација окупила 17 најбољих занатлија.
– Наш циљ је да данас представимо ове прекрасне људе, врхунске мајсторе и истрајне чуваре традиције и њихове занате свим суграђанима, а првенствено нашој дјеци и сматрам да смо у томе успјели, закључио је Благојевић.
Пред представљања занатлијских умијећа, у оквиру манифестације „Дани старих заната, витештва и традиције“ у просторијама Културног центра отворена је изложба карикатура „Сизифов посао“ аутора Бојана Јокановића на тему правописа и језичких недоумица, те одржан округли сто под називом „Ћирилица јуче, данас, сутра“, којем су присуствовали ученици и професори градишких средњих школа.
Манифестацију је додатно увеличао и употпунио врхунски наступ етно групе „Ива“ на љетној позорници Културног центра, који је такође одушевио све присутне.
Поред богатог програмског садржаја испред Културног центра, у Градском парку уприличена је велика дјечија радионица „Витешко село“ у организацији Завичајног музеја Градишка.
Радионици „Витешко село“ присуствовало је око 300 малишана који су имали прилику да уживо виде витезове у оклопу са репликама различитог оруђа или оружја . Поред тога дјеци су презентоване витешке врлине као што су гађање луком и стријелом, јахање на коњу, мачевање, након чега су се и они окушали у тим вјештинама. Спортски креативни центар “Кидс“ из Бањалуке приредио је разна штафетна такмичења за клинце, од скакања у врећи, повлачења конопца и сличних игара, које су обиљежиле дјетињство старијих генерација, а које су данас запостављене.
Учешће на манифестацији узело је Ловачко друштво “Просара“ које је припремило ловачки котлић за све учеснике и госте, а поред њих чланови градишког КУД-а „Коловит“ почастили су малишане домаћим пекмезом и топлим уштипцима.
Mанифестацијa „Дани старих заната, витештве и традиције“, као и претходне двије године одржана је у оквиру програма „Градишке јесени“, а под покровитељством Министарства просвјете и културе РС и Града Градишка.