Завршен 3. Међународни музички фестивал „КозАрс“.

У организацији Удружења за развој културе „Скомрах“ у Градишци је од 18. до 20. јула одржан трећи по реду Међународни музички фестивал „Козарс“. Пројекат Међународног музичког фестивала „КозАрс” конципиран је као музички догађај извођачко-едукативног карактера, који је до сада одржан два пута 2017. и 2018. године у Градишци. Организатори Фестивала су Жељко Галоња предсједник Удружења за развој културе „Скомрах“, Радост Галоња Кртинић умјетничка директорка и Бојан Кртинић организатор и координатор извођачко-едукативних дешавања.

Према ријечима организатора овогодишњи „Козарс“ обиљежио је богат програмски садржај који је градишкој публици презентован током три дана Фестивала.

Трећи „Козарс“ отворио музичко поетско глумачки перформанс популарног београдског глумаца Небојше Миловановића. Други дан одржан је мултимедијални перформанс “КонТекст“ у којем су учествовали композитори, музиколози и људи из свијета науке који су говорили на тему Козаре, док је трећи дан одржан концерт камерног триа „МодерАрс“ у концертној сали Културног центра у Градишци.

Предсједник Удружења за развој културе „Скомрах“ Жељко Галоња изразио је велико задовољство због успјешно реализованог трећег по реду Фестивала „Козарс“.

-Трећи и уједно посљедњи дан представља круну Фестивала „Козарс“. Прије завршног концерт умјетничке музике писане на тему „Козара“ који изводи кмерни трио „МодерАрс“ из Београда , вечерас премијерно представљамо први ЦД под називом „КозАрс“ који је издала дискографсака кућа „United Soloists“ из Швајцарске и други по реду зборник радова „Козара кроз, звук, ријеч и слику“, истакао је Галоња.

Галоња је навео да посебно радостан и поносан због издања ЦД-а, који чине композиције инспирисане Козаром и написане од стране врхунских композитора.

О првом ЦД издању умјетничке музике и зборнику “Козара кроз ријеч,звук и слику на промоцији су поред Жељка Галоње, говорили Радост Галоња Кртинић, умјетничка диреторица Фестивала и Бојан Кртинић, координатор извођачко-едукативних дешавања.

-У питању је други зборник радова са симпозијума из области хуманистичких наука, који је одржан прошле године у Завичајном музеју Градишка, то су радови научника из областио хуманистике. Ове године имамо четири рада који се баве питањима црквене музике, један етномузиколошки рад и рад под називом „Босанска Градишка као Мали Београд“ чији је аутор Бојан Вујчић, виши кустос Завичајног музеја у Градишци. Осим стручних радова у Зборнику се налазе и рецензије композиција које су објављених на ЦД издању „Козарс“ који је издала дискографсака кућа „United Soloists“ из Швајцарске , објаснила је Кртинићева.
Поред Радости Галоње Кртинић, рецензије композиција писали су: Марија Томић, Никола Коматовић, Биљана Александровски, Каролина Живановић и Михајло Саморан, кларинетисте Београдске филхармоније.

Након промоције Зборника и првог издања ЦД-а„Козарс“, Фестивал је завршио концертом савремене умјетничке музике који су извели чланови „Модерарс“ из Београда у саставу: Мила Добросављевић, флаутискиња, Даница Дујаковић, пијанисткиња и Бојан Кртинић, флаутиста и један од организатора Фестивала „Козарс“.


Према ријечима, умјетничке директорице Фестивала, увелико трају припреме за Четврти међународни фестивал „Козарс“ на којем ће угостити професора са Kраљевског колеџа из Мадрида, виолинисту Ержана Кулибајева, који ће одржати солистички концерт у Градишци и мастер- клас за све виолинисте из региона.

-Велика нам је част што ћемо сљедеће године угостити овог еминентног виолинсту свјетскога глас који нам се сам јавио и изразио жељу да посјети наш град и буде учесник фестивала “Козарс“,истакла је Кртинићева.

Фестивал „Козарс“ одржан је у оквиру манифестације „Градишко љето 2019.“