У склопу манифестације „Градишко љето 2019“ у понедјељак, 15.јула са почетком у 20.00 часова на љетној позорници Културног центра одржана је Друга смотра фолклора културно-умјетничких друштава са подручја града Градишка.

Концерту је претходио свечани дефиле чланова свих културно-умјетничких друштава, који су испратили бројни грађани.

Игром, пјесмом али и предивним народним ношњама чланови свих девет културно-умјетничких друштава дочарали су најљепше обичаје наших крајева и на кратко вратити дух прошлог времена.

На концерту су наступили: КУД „Коловит“ из Градишке, КУД „Дукати“ из Ламинаца, КУД „Мирково коло“ из Врбашке, ЦКУД „Лепа Радић“ из Градишке, КУД „Козара“ Горњи Подградци, КУД „Але Обић“Липовача, Куд „Бехар“ Дубраве , КУД „Петар Кочић“Нова Топола и КУД „Рогољи“ из Рогоља.
Бројна публика била је у прилици да два сата ужива у разноврсним кореографијама културно-умјетничких друшава, који су истински чувари нашег културног наслијеђа.

Смотру фолклора културно-умјетничких друштава са подручја града Градишка отворио је начелник Oдјељења за друштвене дјелатности града Градишка , Давор Глишић.

-Већ другу годину за редом организујемо Смотру фолклора са циљем да промовишемо културу и традицију Лијевча поља и Поткозарја, а ту основну улогу имају наша културно-умјетничка друштва ,коja на млађе генерације преносе културно наслијеђе и на најљепши начин промовишу Градишку и Републику Српску широм свијета, истакао је Глишић.


Предсједник Куд-а „Коловит“ Мирко Борјановић истакао је да је Смотра фолклора одлична прилика да се окупе сва културно-умјетничка друштва и домаћој публици представе своје најбоље ансамбле и кореографије.

Културно-умјетничко друштво „Коловит“ овом приликом представило се бројној публици кореограгијом „Игре из Босилеграског Крајишта.


Кореограф и предсједник КУД-а „Але Обић“ Есад Шулић, истакао је да ово друштво са задовољство другу годину за редом учествује на Смоти фолклора кудова са подручја града Градишка, гдје су се представили са са кореографијом „Варошке игре“.

Шулић је изразио жељу да Смотра фолклора у Градишци постати традиционална манифестација, која ће у наредном периоду попримити међународни карактер .


Смотри фолкора присуствовали су представници градске управе Градишке и остали бројни грађани.