У Културном центра Градишка, протеклог викенда одржан је 17. традициoнални Сајам колекционарства и антиквитета „Денариус 2019“.


Сајам у организацији Удружења „Денариус“ окупио је преко 40 излагача са подручја Републике Српске, БиХ, Словеније, Србије и Хрватске ,који су презентовали изванредне колекције из различитих области сакупљања.
Посјетиоци су били у прилици да виде традиционалне области колекционарства: филателија , нумизматика, милитарија али и друге различите антиквитете као што су стари сатови, накит, посуђе, инструменти, фотографије , ордени, књиге, стрипови, плоче и друго.


Подсјећамо, да Удужење Денариус, од прошле године, у просторијама Културног центра поставило своје изложбене витрине, у којима имау сталну изложбену поставку. Предсједник Удружења „Денариус“ Ален Мешић истакао је да су за ову прилику у изложбеним витринама поставили излошке поводом 500 година од смрти Леонарда Давинчија и 50-те годишњице од човјековог спуштања на Мјесец.
-За сваки сајам колекционарства ,наше Удружење уприличи тематску поставу експоната у изложбене витрине, које се налазе у Културном центру,а овај пут инспирисани смо Леонардом Давинчијем. По завршетку сајма, ову поставку замијениће други занимљиви експонати из наших колекција, коју ће гости Културног центра свакодневно моћи да погледају, објаснио је Мешић.
Мешић је истакао да Сајам колекционарства из године у годину све посјећенији, те да их посебно радује све већа заинтересованост младих, који желе да се упознају са свијетом колекционарства .
-Данас званичну предајемо чланску карту и приступницу двојици наших нових чланова , од који је један седмогодишњи дјечак, који се бави сакупљањем аутића. Тако да од данас наше Удружење броји стотину и једног члана, нагласио је Мешић.

Мешић је додао да су сајамови идеална прилика за дружење, размијену информација и искуства међу колекционарима, али и начин да се продају и употпуне колекције.


Према Мешићевим ријечима и у наредном периоду планирају повећање чланства, са нагласком на младе колекционаре, те издавање књиге. Градишки 17. Сајама колекционарства и антиквитета“Денариус“ отворио је представник градске управе Градишка Душко Иветић , који је такође дугогодишњи члан Удружења „Денариус“.
Изузетно богата понуда изложака 17. Сајма „Денариус“ у Градишци и овај пут привукла је бројне љубитеље колекционарства али и остале грађане.


Сајам колекционарства и антиквитета „Денариус“ одржан је у оквиру Културно-туристичке манифестације „Градишко љето 2019“.