У Културном центру у Градишци синоћ је изведена представа-монодрама „Косово, о, чудеса Божјих судбина“ са циљем промоције и подршке пројекта продукције филма „Кордун земља без људи“.

Представа „Косово, о, чудеса Божјих судбина“ је поетско-музички колаж о косовској легенди, осврт на судбину српскога народа кроз вјекове, чији је циљ ове да врати људе коријенима и традицији, да потакне на размишљање о судбини и путу српског народа.
Аутор и извођач је Ђурђа Вукашиновић, позоришна глумица из Бањалуке, а поред ње у представи учествује више глумаца наратора и гуслар Новак Демоњић.
Огранизатор представе Косово, о, чудеса Божјих судбина“ било је Удружење Крајишки културни центра „Свети Сава“ из Бањалуке.
Крајишки културни центра „Свети Сава“ основан је 2013. године у Бањалуци, окупља Србе избјегле из Републике Српске Крајине и Хрватске, а основни циљ Удружења је промоција, његовање и очување крајишких вриједности.
-Представа “Косово,о чудеса Божијих судбина“ је донаторског карактера за помоћ завршетку документарно-играног филма “ Кордун земља без људи“,који говори о страдању крајишника од времена Војне Крајине до посљедњег рата и страдалничке судбине Срба са тог простора,који су увијек имали значајну историјску улогу, истакао је предсједник Удружења ККЦ „Свети Сава“ Драган Крошњар.
Крошњар је објаснио да филм обрађује пет историјских периода: период Војне Крајине, Први свјетски рат, Други свјетски рат,,ратове у периоду од 1990. до 1999.године и период повратка Срба у Хрватску.

Глумица Ђурђа Вукашиновић, која је уједно аутор и режисер позоришног комада, истакла је да је ријеч о јако тешко и захтјевној представи која говори о српској трагедији.
-Ова представа за мене је био огроман залогај и велики изазов,али се искрено надам да сам успјешно савладала тај задатак. Тема Косовског боја је актуелна и данас, иако се ове године, 28.јуна навршава 630 година од тог догађаја. Нажалост, Косовски бој и данас траје,рекла је је Вукашиновићева.
Она је нагласила да је Косовски бој важан не само за српски народ већи и за читаву Европу, јер је прије 630 година Србија била на бранику Европе од најезде освајача са Истока, који нажалост пријете и данас.
Глимица истиче да је од стране предсједника Крајишког културног центар „Свети Сава“ Драгана Крошњара ангажована и на филму „Кордун земља без људи.
-Оно што повезује представу и филм јесте судбина жене коју стављамо у први план, јер познато је да је жена та која је рађала, испраћала у рат, а нажалости и сахрањивала синове, браћу, очеве и мужеве. Трагика жене је изузетно потенцирана у представи као и у филму, јер жена је та која је чувала огњиште,била на челу породице али и на челу државе ,као што је наша царица Милица, која је представница свих српских жена, истакла је Вукашиновићева.
Она је нагласила да у току кампања прикупљања новца за завршетак филм “Кордун земља без људи“, у оквиру које се изводи представа „Косово,о чудеса Божијих судбина“, истичући да су трошкови снимања филма јако велики за наше услове.
-Искрено се нада да ћемо успјети завршити овај филм и да постоје људи који знају шта је српство и шта је Косово, јер ова је својеврсна критика нашег српског народа, јер како каже легенда , да су Срби поштовали завјет, да није било неслоге и издајства, Турци нас никада не би побиједили, закључила је Вукашиновићева.
Према ријечима организатора, представа је претходно изведена у Црној Гори, а након Бањалуке и Градишке, гостоваће и у другим градовима Републике Српске, као и широм Србије.
Планирани рок завршетка филма „Кордун-земља без људи“, према ријечима организатора је 01. новембар 2019 године. Филм се ради у копродукцији Крајишког Културног Центра „Свети Сава“, Бањалука и РТРС-е, Бањалука а подржан је и финансијски од институције Предсједника Републике Српске.