ПОЕЗИЈА
1. награда: „Мајка“
Татјана Клинцов, ученица I разреда ССиТ школе, Градишка
2. награда: „Вјечито“ (Драгоји Лукићу) Кристина Милутин, ученица I разреда ССиТ школе, Градишка
2. награда: „Моја сестра“
Жељко Суботић, ученик IV разреда
ЈУ ОШ „Младен Стојановић“, Врбашка
3. награда: „Помисли“
Саша Голић, ученик VIII4разреда
ЈУ ОШ „Данило Борковић“, Градишка

ПРОЗА
1. награда: „Распјевана улица“
Кристина Милутин, ученица I разреда ССиТ школе, Градишка
2. награда: „Чаробна игра“
Теодора Угреновић, ученица V4разреда ЈУ ОШ „Васа Чубриловић“. Градишка
3. награда: „Хуманост на дјелу“ Михаела Голић, ученицаVIII4разреда ЈУ ОШ „Данило Борковић“, Градишка

Манифестација
„ГРАДИШКО ПРОЉЕThЕ“
Година: 2019.
Литерарни конкурс за ученике:
У предвиђеном конкурсном року пристигло је 130 радова;
– Поезија – 98
– Проза – 32
Жири:
1. Љиљана Кнежевић
2. Мирјана Вукота
3. Радо Димитријевић (предсједник жирија)
Искусни просвјетни радници ни ове године нису имали лаган посао процјењујући пристигле радове на конкурсу манифестације „Градишко прољеће“ који организује ЈУ Културни центар Градишка већ традиционално, као један у низу програмских садржаја којима се богати и афирмише град на Сави, на најбољи начин.
Наши ученици, наше пчелице, сјајно су одрадили свој дио посла. Писали су успјешно, пажљиво, с љубављу. Овогодишњи конкурс карактерише бројност пјесама и разноврсност тема. Прољеће нас је запљуснуло стиховима који би усрећили много старије и веће литерарне манифестације.
Неки наши аутори су за само годину дана стасали у писце на које се може рачунати у великом свијету књижевности, што је и био један од циљева покретача ове манифестације. У том пјесничком обиљу издвојили смо једногласно следеће радове:

НАГРАЂЕНА ПОЕЗИЈА од прве до треће награде нема знатније разлике у квалитету. Дијеле их танке нити и од неких ненаграђених пјесама.
Пјесникиња Татјана Клинцов се врло успјешно представила пјесмом о мајци дакле, пјевајући на тему у којој су се огледала велика имена свјетске и српске књижевности од Јесењина до Thопића, али никоме од њих не повлађујући. Храбро је одолила узорима и написала оригиналну пјесму и заслужено се нашла на челу пјесничке колоне.
У стопу је прати Кристина Милутин са пјесмом
„Вјечито“ посвећеној знаменитом Драгоји Лукићу, по- свећенику страдалој дјеци Козаре и Поткозарја. Млада пјесникиња своје завршне стихове поставља као духовну вертикалу са једном у рату уништеном генерацијом. Уз Кристину Милутин пристиже и стасава као равноправно другонаграђени Жељко Суботић са пјесмом
„Моја сестра“, он је ученик 4. разреда основне школе, а пише опуштено, емотивно, једноставно са лакоћом, искрено и топло као рођени пјесник.
Трећа награда више него заслужено припала је Саши Голићу за пјесму “Помисли“ која нас је збунила својом зрелошћу. Импресивно мисаона, са широким спектром опажања, лирског саосјећања и бунтовног упозорења. У тој пјесми свака строфа је извор приче или огледало да сагледамо себе и окушамо своју савјест. Ми нисмо помислили, ми смо се увјерили да је Саша Голић писац. А и многе пјесме пристигле на овај кон курс најављују сигурну будућност ове манифестације и богатство градишке књижевне сцене.

НАГРАЂЕНА ПРОЗА није импресивна као поезија, али заслужује пажњу. Посебно првонаграђена проза ведрог и необичног наслова „Распјевана улица“ Кристине Милутин. Она тако показује разноврсност свог израза и својих интересовања. Вјешто је разиграла причицу од сјетног почетка, кроз трудољубиву борбу, до блиставог тријумфа. Слога и упорност да се почисти улица враћају јој самопоуздање и вјеру у људе.
Друга награда припала је Теодори Угреновић за причу „Чаробна игра“. То је кратка, плетисанка, путовање у нестварно. Као да нам Ршумовић дошаптава да
„машта може свашта“. Лијепа причица која изненађује ефектним повратком у стварност.
Трећа награда додијељена је Михаели Голић за причу „Хуманост на дјелу“. Како наслов каже говори о људској емпатији и сполидарности. Михаела исказује дубоко саосјећање и бригу за болесним дјететом. То је проза која нас наводи да размишљамо о другима и о себи и већ самим тим лијепа ријеч љековито дјелује.

ЗАКЉУЧАК ЖИРИЈА:
Број и квалитет радова приспјелих на конкурс је изнад очекивања. Штампана збирка и награде велики су подстицај за младе писце, ученике и наставнике.

претходна објава

следећа објава