Протекле седмице, у Културном центру одржана је манифестација „Аплауз, молим“ на којој су награђени побједници литерарног конкурса за ученике основних и средњих школа општине Градишка , чиме је свечано завршен Фестивал „Градишко прољеће“ .
Том приликом, јавности је представњена и друга збирка одабраних ученичких радова са овогодишњег литерарног конкурса под називом“Први, кораци“ у издању Културног центра Градишка.
У наредних неколико дана на нашој фесјбук станици представљамо вам збирку поезије и прозе „Први кораци“,на коју смо јако поносни!

Жељко Благојевић

Директор Културног центра Градишка

Сусретом здравог и болесног, спознајом здравља као највеће среће, настојали смо пронаћи окидач који ће код дјеце и младих пробудити осјећаје, срећу, емпатију, љубав, топлину, машту, слободу, осмјех, смјеле одласке у мале бајковите свјетове.
Писањем испуњаваш снове, ствараш свој свијет у коме је све како ти желиш, зависно колико храбрости и слободе имаш. Можеш путовати континентима, морима, океанима, свемиром, дијелити тајне… Једноставно можеш СВЕ. Ношени почетном спознајом желимо упутити позив људима да буду добри, племенити, постојани, да поштују другачије људе, мишљења, вјере и да буду строги према својим манама као и према туђим. Читати дјечију поезију значи спознати сасвим један други свијет. То је свијет осмијеха и среће, маштовитости, радостан и испуњен очекивањима, жељама. Заборавили смо да смо у дјетињству жељели постати астронаути, балерине, пилоти, голмани, научници, учитељи. Да смо тако брзо заборавили оно што смо тад хтјели постати. Храбрости, вјере, жеље нисмо довољно имали. Данас се ми, сви одрасли можемо запитати јесу ли то животи које смо жељели. Гдје је та храброст нестала…? Можда један од одговора се скрива у томе да нисмо или смо премало читали, писали, а самим тим и мислили, промишљали. На свијет смо дошли и нисмо знали ходати. С временом смо научили, учинили први корак, имали храбрости. Није било лако. Данас ходамо и кад смо то савладили, можемо све. Ако не можемо промијенити свијет и учинити га бољим, можемо утицати на себе и свој поглед на њега. Видјети га љепшим, јер у њему је и поред толиког лошег, много љепота.
Никад не заборави да требаш бити срећан само зато што си се пробудио и уживаш у јутру. А кад год осјетиш страшан бол, доживиш проблем. Све ће то бити јуче. И не заборави да учиниш први корак напријед, јер си ходати научио.
Не могу да се не одам утиску да је ове године наша манифестација “Градишко прољеће“ постала посебна. Данас у другом свом издању она је то и потврдила. Првом објавом наше збирке Први кораци постали смо вјечни, бесмртни, објавили смо нашу књигу, а друге године заједничком садњом дрвета наша бесмртност ће расти. Зар није ПОСЕБНА! Хвала вам дјецо што сте је учинили таквом.
И ове године „Фестивал дјечије поезије и прозе“ започели смо на међународни Дан поезије. Симболично, обиљежавањем Дана дјеце са Дауновим синдромом са дјечијим хором „Врапчићи“. Расписали литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа. Формирали стручни жири у саставу: књижевник Радо Димитријевић, наставница српског језика Мирјана Вукота, наставница српског језика Љиљана Кнежевић. Наставили други циклус школе „Креативног писања“ ангажовали домаће и гостујеће писце Ранка Павловића, Вида Вицка Вукелић и Драгана Милошевићиа. Објавили другу збирку селектованих радова која је пред вама. Новчано наградили најбоље. Учесницима конкурса додијелили дипломе и књиге. Вуковцима уручили признања и наградили ученике који су се истицали у току ове године на подручју наше Општине, а од ове године Града.
Завршном приредбом „Аплауз молим, “затворили „ “Градишко прољеће“ са нашим пријатељима: Тодом Николетићем, Педолином, Денисом Бартом побједником Суперталента, слијепог и аутистичног чуда од дјетета, групом „Фрајери“ наших другара из Дневног центра дјеце са потешкоћама у развоју и са награђеним учесницима на конкурсу.

Ваш Културни центар Градишка
Растимо заједно…