У недјељу, 21. априла у Културном центру у Градишци одржано је „Гусларско вече“ на којем су се представили најбољи српски гуслари из Црне Горе:
Горан Петровић Цуца, Рајо Јовановић, Васо Ђондовић и Миленко Калезић.
Ријеч је вишеструким побједницима бројних републичких и регоналних гусларских фестивала, који су се градишкој публици представили неким од најпознатијих српских епских народних пјесама.
Поред врхунских гуслара из Црне Горе у програму су учествовали: Радосав Раде Бањанин, српски народни здравичар, градишки пјесник Небојша Иваштанин, дјечији ансамбл ЦКУД –а „Лепа Радић“и пјевачка група“Висока Крајина“из Градишке.
Здравичар Раде Бањанин каже да су здравице по старом српском обичају једна лијепа добродошлица за сваку прилику.
-У нашем народу здравице се здраве у различитим приликама, од рођења до смрт. Постоје здравице за све важније догађаје и славља као што су: вјенчање, крштење, славе, божићне и васкршње здравице али и и здравица за покојника, објаснио је Бањанин.
Бањанин истиче да су здравице у данашње вријеме запостављене и да обичаји нажалост полако изумиру.
-Ми старији настојимо да нашу богату традицију и обичаје пренесемо на млађе генерације и управо из тог разлога дружења као што је ово гусларско вече је јако важан догађаји , истакао је Бањанин.
Гуслар Миленко Калезић, истиче да су у Црној Гори захваљујући Српској православној цркви, митрополиту и владики Јоаникију, те борби за очување ћирилице и српског језика ,гусле јако цијењене, а гусларске вечери увијек добро посјећене.
– Гусле су традиционални српски инструмент стар преко шест вијекова, на којем су опјевани сви успони и падови нашег народа. Ја на гуслама изводим и пјевам српске епске пјесме старе преко 300 година и освајач сам бројних шампионски мјеста на различитим фестивалима , истакао гуслар Миленко Калезић, шамп