Представљена МОНОГРАФИЈА погинулих и умрлих бораца са подручја Градишке

У великој сали Културног центра, јуче је представљена Монографије погинулих и умрлих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата с подручја општине Градишка 1991-1995 године.
Главни и одговорни уредник Монографије, новинар Слободан Борјановић каже да књига садржи основне податке са фотографијама 613 погинулих и умрлих бораца са територије општине Градишке.
Борјановић је истакао да Монографија представља трајни писани споменик палим борцима и захвалио свима који су дали свој допринос у њеној изради, првенствено породицама погинулих бораца, као Борачкој организацији Градишка, Организацији погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Градишка те Удружењу „Суза“ из Београда.
Градоначелник Градишке Зоран Аџић истакао је овом приликом да је обавеза свих нас да чувамо успомену на борце Одбрамбено-отаџбинског рата који су, своје животе уградили у темељ Републике Српске .
-Наша дужност је да чувамо успомену на наше погинуле борце, који су положили свој живот за нашу слободу. Да памтимо њихову жртву, да пазимо њихове породице , водимо рачуна о њиховим потомцима, као и да развијамо и градимо нашу Градишку. Један од начина је ова Монографија, као и Спомен комплекс, који смо завршили прошле године постављене плоча са именим свих погинулих и умрлих бораца , рекао је Аџић.
Аџић је највио и израду спомен собе погинулим борцима Одбрамбено- отаџбинског рата.
-У току ове године планирамо завршти потребну пројектну документацију, а већ сљедеће године завршити Спомен собу, која би уз Спомен- комплекс и Монографију заокружила цјелину и чиме би трајно остала записана сјећања на људе, који су дали своје најсветије, своје животе, за Градишку и Републику Српску, закључио је Аџић.
Предсједник Организације погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Градишка, Драгица Матковић истакла је да ова Монографија много значи породицама погинулих бораца, јер представља трајну и вјечну успомену ,на оне који су живот уградили у темеље Републике Српске.
Представљању Монографије присуствовали су представници градске управе Градишка, Борачке огранизације , Организације погинули и заробљених бораца и несталих цивила Градишка, као и бројне породице погинулих бораца, којима је овом приликом уручен по један примјерак Монографије.