Свечани програм обиљежавања Дана Града Градишке и Дана побједе над фашизмом почео је величанственим концертом Руског народног оркестра „Нижњи Новгород“, који је одржан протеклог викенда у Културном центру у Градишци.
Четрдесет професионалнх музичара под диригентрском палицом умјетничког руководиоца и главног диригента Виктора Кузњецова представили су се градишкој публици изводећи најљепше традиционалне руске народне мелодије али и ремек дјела свјетске класичне музике.
-Руски народни оркестар по први пут гостује у Републици Српској. Задовољство нам је што наступамо у Градишци и надамо се да ћемо се вечерас у најбољем свјетлу представити публици и одушевити је ,као што смо претходно вече на концерту у Банском двору у Бањалуци, рекао је диригент, Викотр Кузњецов.
Руски народни ансамбл „Нижњи Новгород“ учесник је Европског фестивала трзалачких инструмената под називом „Вече уз тамбуру“ који је одржан у Бањалуци, а чији је организатор бањалучки Градски тамбурашки оркестар.
Директор Фестивала „Вече уз тамбуру“ и предсједник Европског тамбурашког савеза, Миро Маринковић истакао је да концерт у Градишци уједно и завршно вече Европског фестивала трзалачких инструмената, који се одржава 18. годину за редом у Бањалуци.
-Народни оркестар “Нижњи Новгород“ је најбољи оркестар који је наступио на фестивалу у Бањалуци, а вечерас и Градишка публика има то задовољство да их послуша. Вечерас се десила умјетност и много тога лијепог и нама познатог, јер је у питању једна славенска душа и велико руско срце, нагласио је Маринковић.
Замјеник градоначелника Градишке Драгана Илић је истакала је да концертом Руског народног оркестра започиње програм обиљежавања града Градишка.
– Вечерашњи концерт је наставку успјешне сарадње која је почела прошле године, када је Градишку посјетио замјеник амбасадора Руске Федерације Петар Фролов и аташе за културу Лилија Сабирова . Надамо се да ће се ова успјешна сарадња наставити како на културно-умјетничком, тако и на привредном плану, закључила је Илићева.
Концерту Руског народног оркестра „Нижњи Новгород“ присуствовао је велики број Градишчана, који су више од сат и по времена уживали у најљешпим мелодијама.