У организацији СП и КД “ Просвјета“ јуче је у градишком Културном центру одиграна монодрама“ Прича која лута свијетом“ по тексту Тихомира Левајца, у извођењу глумице Народног позоришта Републике Српске Раденке Шева.
Ријеч је о позоришном комаду који доноси истиниту причу о страдању 52 ученика основне школе у Шарговцу, која су усташе на најмонструознији начин убиле у Другом свјетском рату .
-Тема монодраме је покољ српске дјеце у школи у Шарговцу 7.фебруара 1942.године. Оног тренутка када сам дошла до тог дјела које је написао проф. Тихомир Левајац, нисам имала дилему, то је једноставно била потреба и морање да се то уради у облику монодраме, истакла је Шева.
Раденка истиче да сваки злочин треба опростити, али не и заборавити.
-Прво смо људи па тек онда нација, вјера и све остало. Можемо да опростимо све али злочин попут овога не смијемо заборавити, каже Шева.
Шева је истакла да је српски народ дуго ћутао о својим жртвама, што је велика грешка јер уколико човјек не поштује своје жртве настрадаће опет.
-Данас постоји спомен плоча са именима поклане српске дјеце на школи у Шарговцу, а ова монодрама је други корак у тој борби да не заборавимо тај страшан злочин и да тај догађај уђе у историјску грађу, али истински, а не површно. До сада се чињенице нису називале правим именом, а то је да је НДХ свјесно и планирано побила преко 2000 људи у једном дану , а врхунац злочина је био покољ дјеце у школи у Шарговцу, само зато што су православне вјероисповјести ,само зато што су Срби, истакла је Шева.
Она је додала да планира ову монодраму да игра док постоји.
Премијера монодраме“ Прича која лута свијетом“ одржана је 7. фебруара 2019. године у школи у Шарговцу на мјесту гдје се догодио страшни покољ српске дјеце.
-У плану нам је да гдје год да постоји српска душа, дођемо и испричамо ову причу. Прича је преведена на тринаест језика, а штампано је и друго издање књиге које је допуњено ликовним радовима ученика који сада похађају школу у Шарговцу.
-План нам је да идемо корак по корак, да дођемо и у неке иностране просторе ,а између осталих да посјетимо Јад Вашем, да и ту испричамо своју причу, рекла је Шева, истичући да је прича преведена и на хебрејски језик.
Монодрама „Прича која лута свијетом“ је изведена у три термина у Културном центру. У дневним терминима представа је изведена за ученике ОШ „Васа Чубриловић “и Гимназије Градишка, а у вечерњем термину монодраму „Прича која лута свијетом“ могли су да погледају грађани Градишке.