Представа “Женско срце у шињелу” по тексту Михајла Витезовића и у режији Мирјане Карановић одиграна je у петак, 15. марта у Културном центру Градишка.

Представа доноси причу о три хероине Првог свјетског рата – Милунки Савић, најодликованијој жени у историји ратовања, Флори Сендс, јединој Британки са чином капетана у српској војци и Надежди Петровић, најзначајнијој српској сликарки са почетка 20. вијека, која је напустила лагодан живот у Паризу и вратила се у Србију да помогне свом народу.

У представи глуме познате београдске глумице: Нина Граховац, Јована Петронијевић и Весна Паштровић .
Глумица Нина Граховац, која у представи игра лик Милунке Савић каже да „Женско срце у шињелу“ није класична историјска представа.

-У овој представи ми причамо причу о нашим највећим хероинима али из угла три глумице које припремају представу поводом обиљежавања стогодишњице Првог свјетског рата. Поред Милунке, у представи тумачим улогу глумице Сенке, а нас три укупно играмо по шест улога у овој представи рекла је Граховчева.

Нина Граховац каже да јој је велика част да игра улогу хероине Милунке Савић.
-Ову представу заиста играмо са великом љубављу, посвешћеношћу и страшћу, јер су у питању велике античке приче. Имамо сјајну реакцију публике на ову представу и то нас јако радује, навела је Граховчева.
Представа “Женско срце у шињелу“ премијеру је имала у априлу прошле године у Београду и од тада је играна 28 пута.

-Јако смо задовољни броје извођења ове представе ,будући да је у питању независна продукција. Људи нас зову, препознају важност ове приче, а ми настојим да људе инспиришемо, да доживе малу катарзу причајући ове три велике приче, истакла је Граховчева.

Глумица Јована Петронијевић у представи игра Флору Сенда, једину жену са чином капетана у српској војсци, која се три пута враћала у рат да помогне српском народу.
-Сматрам да би све средње школе требале да погледају ову представу, која је едукативног карактера, да би омладина научила нешто више о нашој историји, истакла је Петронијевићева.
Глумица Весна Паштровић каже да је изузетно поносна што игра Надежду Петровић, велику хероину и једну од највећих сликарки с почетка двадесетог вијека.

-Редитељки Мирјани Карановић можемо да захвалимо ту једноставност са којом играмо сва три историјска лика, три хероине. Она нам је савјетовала да позајмимо себе, тој личности коју играмо,те покушамо негдје у себи пронаћи Милунку, Флору и Надежду. Тако да кад гледате представу помислите да су оне ту, животне са свим својим врлинама и ситним манама. Да су то особе које су вољеле своју земљу и свој народ и чисто из партиотских побуда кренуле да помогну, објаснила је Паштровићева.
Представа “Женско срце у шињелу“ има велики историјски и едукативни значај, а од стране критике је проглашена за једну од најбољих представа на тему Првог свјетског рата које су направљене у последњих 10 година.