Међународни дан посвећен особама са Дауновим синдромом обиљежава се широм свијета 21. марта. Тим поводом, директор Културног центра, Жељко Благојевић угостио је јуче дјецу са Дауновим синдромом и њихове родитеље. Том приликом, договорен је програм обиљежавања Дана особа са Дауновим синдромом у Градишци, чији је иницијатор Културни центар Градишка.
Програм обиљежавања започиње 21.марта у 10:30 часова окупљањем грађана у центру града, након чега ће услиједити заједничка шетња до Културног центра Градишка. У заједничкој шетњи учествоваће дјеца са Дауновим синдромом и потешкоћама у развоју, њихови родитељи и пријатељи као и представници Културног центра.
Шетња завршава пред Културним центром, гдје ће за све учеснике бити организовано свечано пуштање балона. Након тога биће уприличен забавни програм у којем ће наступити: Бобан Фазонко са пријатељима, дјечији хор „Врапчићи“ и новооснована група градишког Дневног центра „Фрајери“, који ће се први пут представити публици.
Подсјећамо, симбол Дана особа са Дауновим синдромом су различите (шарене) чарапе, а, ношењем различитих чарапа показује се подршка борби особа с Дауновим синдромом, како би се што боље интегрирали у друштво.
Синдром Даун може се јавити у било којој породици, без обзира на здравље родитеља, економску ситуацију или начин живота,а циљ обиљежавања овог дана је буђење свијести о важности подршке овим особама.
Поред обиљежавања Дана особа са Дуновим синдромом, ЈУ „Културни центар“ Градишка, 21.марта, првог дана прољећа, свечано отвара манифестацију Други фестивал поезије и прозе „Градишко прољеће“ и обиљежава Међународни дана поезије.
У оквиру првог дана фестивала „Градишко прољеће“ традиционално ће бити отворен истоимени литерарни конкурс за ученике основних и средњих школа општине Градишка, који ће трајати до 1. јуна 2019.год.