ОДРЖАНА ЕДУКАЦИЈА О ГЛАУКОМУ„ КАДА ОСЉЕПИШ КАСНО ЈЕ“- НАУЧИТЕ КАКО ДА ПРЕПОЗНАТЕ ГЛАУКОМ

Међуопштинска организација слијепих и слабовидних Градишка у оквиру пројекта „НЕДЈЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ ГЛАУКОМА“ која траје од 7. до 14. марта организовала је јуче у Културном центру у Градишци едукацију о глаукому.
Едукацију су водиле специјалиста офталмологије Најман Шиљак др Љиљана и специјалиста офталмологије Пејић др Александра, које су присутне упознале са овом подмуклом и опасном болешћу, коју зову тихи крадљивац вид, о узроцима, лијечењу ,посљедицама али првенствено важности превенције ове болести.
Предсједник Међуопштинске организације слијепих и слабовидих, Жељко Штрбац истакао је да ова организација у склопу пројекта „НЕДЈЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ ГЛАУКОМА“организује низ различитих активности усмјерених на рано откривање глауком, а основни циљ је подизање свијести о важности превенције , како би се смањио број обољелих.
Штрбац је навео да је Међуопштинска организација слијепих и слабовидних покренула овај пројекат и едукацију о глаукому због великог броја обољелих чланова ове организацији коју су изгубили вид управо због глаукома.
Он је нагласио да већина обољелих, није имала никакаве симптоме болести, те да су због касног откривања, нажалост изгубили вид.
-Циљ нам је да информишемо и освијестимо што већи број грађана о овој подмуклој и опасној болести. Поред данашње едукације о глаукому, коју воде специјалисте офталмологије Најман Шиљак др Љиљана и Пејић др Александра, 12.03.2019.године на Свјетски дан борбе против глаукома у Новој болница Градишка вршиће се и бесплатан скрининг очног притиска у офталмолошкој амбуланти од 8:00 до 14:00 часова. Овом приликом, позивам све заинтересоване грађане да посјете офтамолошку амбуланту и бесплатно изврше преглед, истакао је Штрбац.
Докторица Александра Пејић истакла је овом приликом да у ризичне групе становништа спадају особе преко 60 година, особе које болују од шећерне болести, кардиоваскуларни болесници, особе које су под дуготрајном кортикостероидном терапијом, које имају високу миопију(кратковидност) и високу хиперметропију(далековидност).
Пејићева је навела да постоји неколико метода лијечења глаукома.
– Прво се приступа конзервативном лијечењу тј. медикаментозном терапијом укапавањем капи, а уколико оваква терапија не помаже прелази се на ласерске технике и оперативне технике лијечења, објаснила је др Пејић.
Докторица Најман Шиљак каже да је циљ едукације да се се јавност упозна са глаукомом, који је један од највећих пријетњи за вид, о скривеним симптомима, дијагнози и лијечењу ове опасне болести, али и о важности превенције и прегледа.
Она је навела да је највећи проблем што болест глаукома нема симптома или су у питању неки споредни симптоми на које људи не обраћају пажљу.
Шиљак је поручила да су најважнији превентивни прегледи који требају почети од 35. до 40. године, а уколико пацијенти припадају ризичним групама , прегледи требају бити редовнији , што подразумијева одлазак на преглед једном годишње.
Обиљежавање „Недјеље борбе против глаукома“ финансирало је Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине.