У Културном центару, Градишка протеклог викенда одржана је промоција књиге „Споменар вечним српским пријатељима“, аутора Драгана Милошевића, у издању Фондације Карић“
Аутор ”Споменара“ истиче да писањем ове књиге желио да заокружи трилогијско посвећење проблему заборава, феномену које је у претходне двије књиге „Народни будилник” и „Хероине Србије-Вековник”, квалификовао као наш највећи национални гријех.

За разлику од претходне двије књиге у којима су заступљени српски великани и значајни догађају ,који су обиљежили историју српског народа, нову књигу “Споменар“, Милошевић је посветио освједоченим српским пријатељима, странцима, који су својим дјелима исписивали златне странице српске нације и државе.

Према ријечима аутора, пред читаоцима је књига-монографија која је исцрпан и јединствен приказ биографија и дјела 80 личности – „странаца“ који су на различите начине својим личним ангажовањем, пожртвованошћу, уз немјерљиву посвећеност или храбост за дивљење, уградили себе у националну историју Срба, чиме су добили заслужено место у „Споменару“.

Милошевић истиче да су на велику жалост, у времену једноумља и политичке острашћености, Срби учени да историја није постојала до 1941.године.

-По мојим критеријима у овој књизи налазе се 80 личности из 26 нација и култура Европе, САД, Азије и Аустралије, међу којима је највише Руса, чак њих двадесет, а затим слиједе Њемци, Американци, Французи и остали народи, навео је Милошевић.
Милошевић истиче да у „Споменару“ између осталих пише о највећој српској хероини Дијани Будисављевић, о којој је присао и у књизи „Хероине Србије“ ,а која је спасила 12 хиљада српске дјеце, из усташких логора, водећи дневник о сваком дјетету, како би након рата могли дјецу вратити родитељима.

-Дијана Будусављевић ,која је спасила на хиљаде српске дјеце из логора , након рата прогнана је из наше земље, а хрватска комунистичка власт, забранила јој је да говори о дневнику и да се српска дјеци из Поткозараја враћају својим родитељима, навео је Милошевић.

Ова значајна књига читаоца уједно проводи кроз 10-вјековно „ходочашће“, од средњег вијека све до данашњих дана, посебно 19. и 20. вијек, кроз та времена сурових ратова, криза и великог пострадања Срба.

Организатора промоције био је Културни центар у сарадњи са Удружењем „Жена и породица“ из Градишке
Поред аутора, о књизи је говорио рецензент Томислав Кресовић и проф. Десанка Рађевић.

Драган Милошевић је дипломирао на Физичкој хемији Природно математичког факултета у Београду, мастер студије завршио је на Економском факултету, а специјализирао је вјештачки утицај на вријеме и физику облака на чувеном Јута државном Универзитету у САД. Аутор је или коаутор бројних инструкција, студија, стручних радова и реализованих пројеката у области хидрометеорологије, енергетике, рударства, саобраћаја и заштите животне средине. Објављивао је радове на домаћим и међународним научно-стручним конференцијама, посебно оне који су представљали иновативна достигнућа у поменутим дјелатностима.

Незадовољан општим стањем у друштву и држави, посљедњих година, интензивирао је и свој истраживачко-публицистички рад кроз који је одлучио да се огледа и као хроничар свог времена. Резултат тог исцрпног, аутентичног рада су његове двије претходне књиге, „Народни будилник“ и „Хероине Србије-Вековник“ као и најновија “Споменар вечним српским пријатељима“.