У организацију ЈУ „Културни центар“ Градишка и УГ „Микро мрежа“ синоћ је у Градишци представљен пројекат „Душу нису убили“ о којем је говорила новинарка и публицисткиња Мира Лолић Мочевић.
Пројекат“Душу нису убили “чији је иницијатор Удружење“ Српско-руски мост“ из Бањалуке, састоји се од двије књиге: историографске монографије Затирање српског народа у Босни и Херцеговини у 20 .вијеку чији је аутор проф. др Драга Мастиловић декан Фиозфоског Факултета у Источном Сарајеву ,те књиге и документарног филма „Душу нису убили“ обрађених свједочења жртава и њихових потомака, које потписује Мира Лолић Мочевић новинар Радио телевизије Републике Српске.

Пројекат „ДУШУ НИСУ УБИЛИ“ је рађен поводом 25 година од стварања Републике Српске и први пут на овај начин кроз мултимедијални пројекат говори се о три страдања српских цивила у ратовима у 20. вијеку у БиХ.

-Овим пројектом жељели смо да упознамо нас Србе,који смо често заборавни али и свјетску јавност да су Срби једини народ у Европи ,који је у 75 година двадесетог вијека три пута страдавао. Овај пројекат говори само о страдању српских цивила, жена ,дјеце и стараца, навела је Мочевићева.

Мочевићева истиче да је Пројекат рађен с благословом Његове Светости Патријарха Српске православне цркве Господине Иринеја, те да је преведен на енглески, њемачки и руски, а у припреми је превод на француски језик.

-Наша жеља је била да овај пројекат, који живи већ двије године, уђе у све основне и средње школе, а захваљујући Српској православној цркви из Цириха и српским привредницима то се и остварило. Они су штампали четврто издање пројекта „Душу нису убили“ и одлучили да га поклоне свим школама у РС. Наша жеља је да те школе одрже по један час сјећања и његовања културе памћења, навела је Мочевићева. Она је додала да су књиге предате Просвјетном-педагошком заводу, а у току марта би требале бити предате школама.
Мира Лолић Мочевић истиче да је страшно што су и данас српска стратишта и српске жртве денационализаовани, као и послије Другог свјетског рата. Као примјер наводи званични сајт Националног парка „Козара“ једног од највећих стратишта српског народа , на којем пише да је на Козари страдало 66 хиљада становника, иако се зна да су на Козари страдали православци, Срби. Зна се да су жртве били Срби и ко су били злочинци. То се мора знати, зарад мира и зарад истине, нагласила је Мира Лолић Мочевић.

-Циљ пројекта пројекта „Душу нису убили“ је да буде саставни део културе памћења српског народа, да уђе у српске домове и образовне установе, да се њим боримо да истина о страдању српских цивила буде видљива и призната у целом свијету. Овај пројекат је опомена и зов на узбуну, не ради освете, не ради мржње, него ради културе памћења и ради незаборава, поручила је Мочевићева.