Млада виолинисткиња Николина Калајџић одржала солистички концерт у Градишци
Виолинисткиња Николина Калајџић, студентица четврте године Академије умјетности у Бањалуци, одржала је синоћ солистички концерт у концертној сали Културног центра у Градишци.

Градишкој публици представила се композицијама: Пабла Сарасета, Лудвига Бетовена, Јоханеса Брамса и младог композитора Хајрудина Мухића.
Свој први солистички концерт у Градишци, Калајџићева је одржала прије четири година, на крају средњошколског музичког образовања.

-Увијек ми је посебно задовољство наступати пред својом публиком у свом граду, да покажем својим суграђанима ,шта сам научила у протекле четири године и колико сам напредаовала од прошлог солистичког концерта,истакла је Николина Калајџић.

Николина каже да по завршетку школовања жели да настави да се бави музиком, да наступа што више: соло ,са оркестрима и камерним ансамблима, али и да се бави просвјетним радом, како би своје знање и љубав према виолини и музици ,пренијела и на нове генерације.
Николинин солистички концерт пред домаћом публиком био је другачији и због посебности виолине на којој је премијерно синоћ свирала.


Ријеч је о виолини коју јој је на самом почетку концерта уручила Свјетлана Паунеску, а која је припадала њеном оцу, великом умјетнику и виолинисти Павлу Паунеску.


-Изуезтно ми је задовољство и част што ћу вечерас премијерно свирати на виолини ,која је претходно припадала нашем уваженом виолинисти- виртуозу професору Павлу Паунеску. Драго ми је што ће ова виолина наставити да живи у мојим рукама и што на тај начин остаје и даље у нашем граду, истакла је Калајџићева.
Свјетлана Паунеску истакла је да је ријеч је о виолини „Пауло Мађини“, која је стара преко двјесто година, а која је припадала њеном оцу, чувеном виолинсти Павлу Паунеско.

-Мој отац је има жељу да након његове смрти, виолину предам другом виолинисти. Сматрао је да ће виолина само тако наставити да и даље живи, у супротном биће само комад дрвета. Дуго сам тражила особу која ће наслиједити ову виолину. Након петнаест година упознала сам нашу младу виолинисткињу Николину Калајџић и одлучила да је предам управо њој, јер сматрам да је она изузетно талентована млада умјетница. Поред тога, сматрам да се између Николине и овог инструмента , на први поглед родила љубав која ће још дуго трајати , навела је Паунеску.


Паунеску је изразила велико задовољство што је након петнаест година, поново у прилици да чује звуке виолине свога оца, али овај пут у рукама младе виолинисткиње Николине Калајџић.

Николина Калајџић виолину је почела да учи са седам година у ОМШ „Бранко Смиљанић“ у Градишци, гдје је стекла основно музичко образовање. Средњу музичку школу завршила ке у Музичкој школи „Владо Милошевић“, а тренутно је на завршној години основних студија Академије умјетности у Бања Луци. Током свог музичког образовања остварила је запажене наступе у земљи и региону,те освајала многобројне награде на домаћим и међународним такмичењима.

Године 2015. Николина Калајџић постала је члан Бањалучке филхармоније у групи првих виолина.