У Културном центра Градишка, протеклог викенда одржан је 16. традицинални Сајам колекционарства и антиквитета „Денариус 2019“.

Сајам у организацији Удружења „Денариус“ окупио је 37 излагача са подручја Републике Српске, БиХ, Словеније, Србије, Хрватске и Црне Горе ,који су презентовали изванредне привате колекције из различитих области сакупљања.
Посјетиоци су били у прилици да виде традиционалне области колекционарства: филателија , нумизматика, милитарија али и друге различите антиквитете као што су стари сатови, накит, посуђе, инструменти, фотографије , ордени, књиге, стрипови, плоче и друго.
Предсједник Удружења „Денариус“ Ален Мешић истакао је да колекционарске поставке датирају од антике до данашњих дана.
-Сајам је из године у године све посјећенији,што нам је посебно драго,а поред тога све већа је заинтересованост младих, који желе да се упознају са свијетом колекционарства и постану наши чланови,рекао је Мешић.
Он је додао да Удужење Денариус у просторијама Културног центра од прошле године има сталну изложбену поставку своји експоната,која се налази у изложбеним витринама.
-За сваки сајам колекционарства ,наше Удружење уприличи тематску поставу експоната у изложбене витрине, које се налазе у Културном центру, а овај пут ријеч је о различитим предметима из доба антика. По завршетку сајма, поставку античких предмета замијениће други занимљиви експонати из наших колекција, коју ће наши суграђани и гости свакодневно моћи да погледају у Културном центру,објаснио је Мешић.
Мешић је додао да су сајамови идеална прилика за дружење, размијену информација и искуства међу колекционарима, али и начин да се продају и употпуне колекције.
Према Мешићевим ријечима у наредном периоду планирају повећање чланства, са нагласком на младе колекционаре, те издавање књиге. Поред тога надају се да ће пронаћи адекватан простор за канцеларију свог Удржења.
Градишки 16. Сајама колекционарства и антиквитета“Денариус“ отворио је потпредсједник Народне скупштине РС Милан Петковић, који је овом приликом постао члан Удружења „Денариус“.
Петковић, који је такође страствени колекционар антиквитета, рекао је да већ годинама на породичном имању има колекцију старина,чији је дио добио у наслијеђе, а остатак купио на сајмовима антиквитета.
-Градишка треба да буде поносна на Интернационални сајам „“Денариус“ који је највећу у Босни и Херцеговини. Добро је што Општина Градишка подржава овај Сајам и што је препознала његов значај и улогу, јер је он битан због очувања културне баштине Републике Српске и БиХ, навео је Петковић.
Изузетно богата понуда изложака 16. Сајма „Денариус“ у Градишци и овај пут привукла је бројне љубитеље колекционарства али и остале грађане.
Удружење „Денариус“ са сједиштем у Градишци основано је у септембру 2012. и тренутно броји преко 100 чланова из цијелог регона али и шире.