Угледни бањалучки пјесник Вид Вицко Вукелић посјетио је данас Школу кретивног писања у Културном центру Градишка и том приликом одржао предавање полазницима школе на тему лијепог умјетничког писања.
Вид Вицко Вукелић посљедњих година је најчитанији писац за дјецу и младе у Републици Српској. До сада је објавио 7 књига за дјецу и 4 сликовнице, учесник је бројних радионица писања и фестивала забавне музике за дјецу, а његове пјесме и књиге овјенчане су многим домаћим и међународним наградама.
Вукелић је овом приликом честитао директору Културног центра на иницијативи и организацији „ Школе креативног писања“ која је од изузетног значаја за дјецу и младе у Градишци и која ће, како истиче, сигурно резултирати нечим квалитетним и добрим.
– „ Дјеца много читају и треба да читају, а ми смо ту да их упућујемо и да им указујемо на живу ријеч, због чега су дружења писаца и дјеце која желе да пишу веома добра и корисна“, рекао је Вукелић.
Вукелић је навео да се увијек радо одазива на позиве радионица писања за дјецу истичући да се креативно писање може научити и да је оно прије свега јако важно за описмењавање дјеце на разне начине.
Водитељ „Школе креативног писања“ у Градишци, књижевник Радо Димитријевић, истакао је да је циљ школе да дјеца прво науче да пишу, па тек онда да постану писци.
– „Сваки школски час бирамо најбољи рад и заједно га анализирамо,те једни другима дајемо идеје, а тако долази до изражаја дјечија креативност, правопис, граматика и умјетничко изражавање“, истакао је Димитријевић, додајући да полазници школе већ показују значајне резултате.
Директор Културног центра Градишка Жељко Благојевић рекао је да је „Школа креативног писања“ почела са радом у априлу прошле године у склопу фестивала поезије „Градишко прољеће“и истоименог литерарног конкурса за ученике основних и средњих школа.
– „На прошлогодишњем конкурсу поезије и прозе “Градишко прољеће“, стигло је јако пуно квалитетних дјечијих радова, након чега смо објавили прву збирку селектованих радова под називом „Први кораци“, рекао је Благојевић.
Он је подсјетио да је први циклус „Школе креативног писања“ трајао неколико мјесеци и да је успјешно завршен, истичући да други циклус школе похађа већи број дјеце од трећег до деветог разреда и да то нису само талентована дјеца већ сви који желе да науче лијепо писати.
-Са поносом и задовољством можемо рећи да смо открили велики потенцијал и да већ другу годину за редом Градишка ствара и обучава будуће писце, анимира најмлађе на писање и читање, што је уједно и планско осмишљено слободно вријеме за дјецу, као и за одрасле. Заправо, то и јесте визија Културног центра, да свим нашим суграђанима понуди и употпуни вријеме квалитетним садржајима и тако оправда своју улогу, истакао је Благојевић.
Благојевић је најавио да ће у оквиру другог циклуса Школе креативног писања у Градишци, 23. фебруара, предавање одржати књижевник Драган Милошевић из Београда.
И овом приликом, из Школе креативног писања у Градишци позвали су све заинтересоване, који имају жељу и воле писати, да се придруже њиховој креативној радионици и на квалитетан начин искористе слободно вријеме.