У част првог српског архиjепископа и просветитеља Светог Саве у градишком Културном центру одржана је традиционална Светосавска академија под називом „Стопа светитеља Саве“.
Светосавску бесједу говорила је професор српског језика и књижевности Радана Вила Станишљевић, која је аутора овогодишње Светосавске академије. У богатом културно-умјетничком програму учествовали су ученици основних и средњих школа са подручја општине Градишка, који су говорили рецитале о Светом Сави .
Поред градишких основаца и средњошколаца у програму свечане академије учествовао је Градски мјешовити хор „Лира“ под диригентском палицом Мирјам Марковић, глумци „Град позоришта“ Градишка, студенти богословије Бобан Ковачевић и Милан Врљановић, ученици и хор ОМШ „Бранко Смиљанић“ уз музичку пратњу пратњу Мирослава Вуковића и Милоша Илића.
И ове године Општина Градишка додијелила је признање наистакнутијим просвјетним радницима у 2018.години за њихов рад у школи и посвећеност позиву. Признања и награде уручио је начелник општине Градишка Зоран Аџић.
-Традиционално у духу светосавља, свечаном академијом обиљежавамо дан посвећен првом српском архијепископу утемељивачу српске државе и цркве. Савиндан је и школска слава, када имамо потребу да истакнемо улогу и значај просвјетних радника у васпитању и образовању младих генерација, рекао је Аџић.
Аџић је истакао да Општина Градишка може бити поносна на своје учитеље, наставника и професора, али још више на успјехе својих ученике који постижу врхунске резултате и који на најљепши начин представљају свој град широм Републике Српске и региона, закључивши да Градишка захваљујући њима може бити сигурна у своју будућност.
Светосавској академији у Градишци присуствовала је замјеница министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић.
Наводећи да се ових дана широм Рeпублике Српске одржавају светосавске академије, Ђаковићева је истакла да је српски народ остао у духу светосавља, чувајајући и његујући оно што је Свети Сава, први српски архијепископ и просвјетитељ свима нама дао у аманета, а то је српска држава и државотворност.
Ђаковићева је нагласила да је Министарство просвјете и културе РС настоји да у духу светосавља увијек , а не само ових дана , укаже на вриједност и значај учења, знања, креативности и талената ученика .
-Министраство је данас објавило конкурс на тему „Зашто је култура мени важна“ за ученике средњих школа, те користим прилику да позовем све средњошколце из Републике Српске да да у складу са својим афинитетима доставе радове на поменути конкурс, истакла је Ђаковићева, додајући да једна од наредних активност Министарства просвјете и културе РС „Конференција о заштити ћирилице“.
Организатор и покровитељ свечане Светосавске академије била је Општина Градишка.