У великој сали Културног центра синоћ је одиграна представа „Колубарска битка“ Позоришта „Приједор“. Ријеч је о мултимедијалној представи , чија је радња заснована на роману Добрице Ћосића“ Време смрти“, а режију потписује Александра Дунђеровића. Дунђеровић је иначе професор режије на Краљевској академији у Лондону и ово је његов допринос прослави стогодишњице краја Великог рата. Драматизацију романа радио је Борислав Михајловић Михиз, а поред глумачке игре присутне су видео пројекције са аутентичним сликама из архива РТСа и ББС-а.
Тема представе је једна од најславнијих побједничких битака српске војске коју је предводио Живојином Мишићем у Првом Свјетском рату у Србији, која се и данас изучава на војним академијама широм свијета.
Поред приједорских глумаца, у представи играју еминентни глумци из Београда и Бањалуке, међу којима су: Горан Јокић, Слободан Ћустић, Александар Стојковић, Бранко Јанковић, Мирела Предојевић, Жељко Касап, Деан Батоз и други.
Глумац Горан Јокић, који у представи игра Живојина Мишића рекао је да је ова представа говори о најзначајнијим тренутцима у историји српског народа, пред побједоносну Колубарску битку, када је захваљујући одлучношћу и стратегији војводе Живојина Мишића, извојевана једна од најграндиозних битака.
-Ова представа специфична је по томе ,што смо се поред оргиналне верзије текста, користили и мемоарима Живојина Мишића и други судионика Колубарске битке, тако да смо направили једну топлу, људску и емотивну причу базирајући се међуљудске односе у том ратном времену, навео је Јокић, додајући да су се првенствено фокусирали на лик Живојина Мишића, као мужа, оца , комшију, човјека који воли свој народ и своју војску и који дубоко погођен оним што је задесило Србију одлучује да направи тај побједоносни преокрет.
Јокић је истакао да му је ова улога била изазов и велика одговорност, будући да је је игра једну тако важну историјску личност, какав је био Живојин Мишић, највећи српски и свјетски војсковођа.
– Велика одговорност је била на цијелом глумачком ансамблу, зато што послије чувене верзије ове представе Југословенског драмског позоришта од прије 30 година, имали задатак да урадимо квалтетну представу у нашој верзији. Поред тога, ово је година у којој се обиљежава стогодишњица од побједе у Првом свјетском рату, а тим поводом играли смо у ову представу Београду 11.новембра гдје смо зарадили позитивне критике и бројне похвале, рекао је Јокић.
Он је истакао да су глумци одлично сарађивали са режисером Александром Дунђеровићем, који је еминентни професор режије на Краљевској академији у Лондону.
-Ми смо се савршено разумијели са проф. Дунђеровићем, јер наш циљ није био првимо спектакл. Ми смо преломили на судбинама људи, а управо то код публике оставља посебан утиска. Многи након представе изађу са сузама у очима и тугом што се , нажалост, данас мало зна о том тешком времену и што се мало поштују наши славни преци, који су се жртвовали и сачували наш народ, истакао је Јокић.
Јокић је додао да се нажалост код нас Срба, јако скромно обиљежава стогодишњица побједе у Првом свјетском рату, иако имамо шта славити, јер је управо српски народ одлучио ту грандиозну побједу.
Ова представа је већ попримила свој интернационални значај, а према ријечима главног глумца Горана Јокића у плану су бројна гостовања широм Европе.
Захваљујући Општини Градишка, бројна градишка публика била је у прилици да бесплатно погледа ову врхунску представу о нашим славним прецима и побједоносној „Колубарској битци“.