У градишком Културном центру представљен је књижевни портрет др славистичких наука Миће Цвијетића, главног и одговорног уредника београдских ’’Књижевних новина’’, публицисте, есејисте, путописца, пјесника и преводиоца из Београда.
На овој књижевној вечери, градишкој публици представљени су Цвијетићеви путописи : „Блиске даљине Москва и Кијев“, „Француска надахнућа и књига пјесма „Гласови ведрине“.
Поред аутор, гос. Цвијетића о његовом књижевном сваралашту и поменутим књигама говорила је пјесникиња Љиљана Вујић Томљановић из Градишке.
За своје путописе, Цвијетић каже да су заправо пјесничка путовања, тачније путописи који у себи садрже доста поетског.
Градишкој публици Цвијетић је представио свој досадашњи рад, првенствено путописе и поетска дјела, али говорио и о новим књигама које припрема.
-Поезија мора густо и сажето да се каже, а моји путописи имају доста поетског јер они омогућавају оно што у поезији не може нашироко да се каже,- рекао је Цвијетић . Он је нагласио да је да је објавио и пет књига књижевних студија од којих посебно издваја путописну књигу „У лепој домовини Лужичких Срба’’која је објављена 2009 године.
Пјесникиња Љиљана Вујић Томљановић рекла је да су Цвијетићева страст путовања која је уоквирио на лијеп и посебан начин, са доста поетике.
-Путописи, посебно „Блиске даљине Москва и Кијев“ коју је аутор представио вечерас највише говоре о његовању културе, обичаја и повезаности цркве и државе у Русији на један специфичан начин’’, истакла је Вујић Томљановић, додајући да више него срећна што је била у прилици да прочита Цвијетићеве књиге и да говори о њима.
Мићо Цвијетић до сада је објавио двадесетак књига, путописа, поезије, критике, есеја, студија и превода са њемачког и лужичкосрпског.
За доприос српској књижевности, култури и духовности Цвијетић је добио је више награда и признања: Крајински круг, Раваничанин, Златна значка Културно-просветне заједнице Србије, Златни Орфеј, Сретењска повеља… Добитник је и међународних пјесничких награда Арка (Смедерево) и награде Савеза писаца Бугарске, додијељене на пјесничком фестивалу „Словенски загрљај“ у Варни (2009).
Тренутно ради као главни и одговорни уредник Књижевних новина у Београду.Члан је Словенске академије књижевности и уметности (Варна, Бугарска), Матице српске, Удружења књижевника и Удружења новинара Србије.
У склопу ове књижевне вечери ,одабране текстове и пјесме из поменитих дјела читао је Драган Миливојша, ученик четвртог разреда Техничке школе и полазник Школе креативног писања, а својим наступом вече су увеличали ученици Основне музичке школе ’’Бранко Смиљанић’’.