У градишком Културном центару одржана је промоција књиге „Послушајте“ (Срби у све три вјере и сви други) аутора Петра Ашкрабе Загорског.
Ријеч је о књизи у којој аутор на 611 страница обрађује све историјске и животне теме, домаће и свјетске, још од прије Христа до данас, будућа дешавања, упуте народу, те бројна презимена, сеобе, догађаје, превјеравања, подметачине, заборав и друге теме.
Ашкраба наводи да је у свом најновијем остварењу сабрао вишегодиша истраживања и изнио закључке о различитим темама, историјским догађајима, ратовима, биткама, презименима, родослову, порјеклу на простору Загорске Србије, која се, како истиче простирала од Солуна до Алпи, од прије 2500 година до данас, али и обрадио свакодневне животне теме као што су школство, породица брак,дјеца итд.
Петар Ашкраба заступа становиште да је на овом простору један народ издјељен у три вјере, стицаје различитих историјских околности.
-Овом књигом желим да поручим Србима да буду јединствени,да завлада слога међу православним Србима, покатоличеним Србима и поисламљеним Србима, јер то је све исти народ . На основу презимена утврдио сам поријекло породица и ко је са ким у роду без обзира на вјеру. Упркос разним политичким , западним утицајима, овај народ,напокон мора сагледати истину, истиче Ашкраба.
Ипак, он напомиње да је код нас, нажалост има јако мало истине, или је готово нема уопште.
Поред аутора, о књизи „Послушајте“,на промоцији је говорио је и професор историје Борис Цицовић.
Цицовић истиче да је књига „Послушајте“, као и све остале Ашкрабине књиге, својеврстан водич за све оне који желе да се баве историјом и овом врстом истраживања, али и нека врста упутстава за правилан однос према животу, породици,школи, навикама итд.
-Овом књигом ,аутор између осталог, разбија фаму о досељавању Словена на ове просторе, јер то се никада није одиграло, нити постоје икакви докази о том догађају. То најбоље потврђује рад руског академика проф.др. Анатолија Кљосова, са Универзитета Харвард, који је помоћу ДНК анализе утврдио да Срби на овим просторима живе у последњих 12 000 година, што је по мом мишљењу најачи доказ и све остале теорије падају у воду, закључио је Цицовић.