У оквиру програма обиљежавања „Недјеље дјетета“,који је одржан на имању породице Благојевић у Грбавцима, професор Споменко Баврлић, првак XVII шаховског првенства Републике Српске, одржао је шаховску радионицу за грбавачке основце.
Час са основцима одржан је у природи на великој шаховској табли, која је изузетно атрактивна за све посјетиоце, а посебно за љубитеље шаха.
-Са задовољством сам прихватио приједлог директора Културног центра, Жељка Благојевића да поводом обиљежавања „Недјеље дјетета“ у Грбавцима одржим шаховски час на отвореном, истакао је Баврлић.
Баврлић је, том приликом, заинтересовану дјецу упознао са основним елементима шаха,фигурама и начину кретања истих, али и одговарао на бројна питања учесника и посматрача занимљиве шаховске радионице.
-Шах је интелектуална игра, која развија мождане вијуге. Доказано помаже у интелектуалном развоју дјеце,као и у социјализацији. Не постоји добар шахиста ,а да уједно није добар мамтематичар и физичар, што је најбољи показатељ огромне важности шаха за најмлађе. Колико је шах важан за здрав развој дјеце, најбоље се види на примјеру Русије,у којој је учење шаха обавезно у школама ,а Руси су годинама прваци свијета у шаху и ту им нема равних, истиче Баврлић.
Споменко Баврлић, овогодишњи шаховски првак РС , љубав према шаху открио је јако рано, у седмој години живота, а већ са девет година осваја прво мјесто на општинском шаховском такмичењу у Градишци . Након тога, награде за шаховска достигнућа су се само низале. Само на подручју општине Градишка освојио је 33 шаховске титуле.
Награде и признања за постигнућа на шаховском пољу, Баврлић више не броји, ипак истиче су му међу најдражим : ИИ мјесто на Међународном такмичењу шахиста у Торонту, титула најбољег спортисте Градишке 1986.године и последња у низу – побједнички пехар за освојено 1. мјесто на XВИИ шаховском првенству пензионера Републике Српске, које је одржано крајем септембра у Бијељини. У јакој конкуренцији од 64 учесника из свих општина РС, Споменко Баврлић освојио је прво мјесто са 7 1/2 бодова.
Баврлић истиче да је јако задовољан својим постигнућима на шаховском пољу, али да му је велика жеља да своје знање из ове области пренесе на млађе генерације , првенствено дјецу. Жеља му је да у скорије вријеме покрене школу шаха у Градишци за дјецу која желе да се бави овим спортом, или како многи сматрају овом врстом умјетности.
-За успјешног шахисту потребан је таленат, али првенствено пуно рада, јер титула врхунског шахисте са собом доноси доста одрицања, вишечасовних вјежби и посвећеност, закључио је Баврлић.