У најљепшем кутку нашег града уз обалу ријеке Саве и поред Културног центра налази се најстарија градска сластичарна “Корзо“ у власништву породице Хаљити.
Врхунски сладолед изузетног окуса и квалитета, као и остале посластице породица Хаљити прави већ више од 70 година, а љубав према сластичарском занату преноси се са кољена на кољено, већ четири генерације.
Хаљит Хаљити, власник сластичарне, истиче да је његов рецепте за сладолед стар преко 80 година, и да се чува унутар породице. Иако данас имају модерне апарате ,који увелико олокшавају сластичарски посао,овај искусни сластича каже ,да је за добар финални производ најважнија права смјеса, добар омјер и пуно љубави.
-Апарат је само помоћна машина, а квалитетан и укусан сладолед, ствар је умијећа и љубави , наглашава господин Хаљити.
Хаљити истиче да посљедњих година сластичарна јако добро ради, те је све више нових гостију, а ту су и старе вјерне муштерије ,којима је „Корзо“ први избор када је у питању сладолед или нека друга посластица.
Некад је на овом мјесту био градишки корзо,по чему је сластичарна и добила име, мјесто гдје је увијек циркулисало пуно људи, како је и данас.
-Лијепо је видјети што је овај дио града уз Саву поново оживио , што се уређује и обнавља, посебно око градишког Културног центра, задовољно каже Хаљити.
Дрвене клупе и столови у предивном амбијенту цвијеће ,који од недавно красе трг испред Културног центра све више привлачи пажњу Градишчане, те је ово постало централно мјесто дружења и забаву за све генерације, што је повећало и продају сладоледа сластичарне „Корзо“.
Власник каже да су поред основних састојака сладоледа,за онај врхунски ,веома важне мале тајне слатичарског заната. Што се тиче оргиналне рецептуре и састојака за сладолед, Хаљити наглашава да је рецептура увијек иста.
Приликом разговора са господином Хаљитијем, у сластичарну на сладолед, свратила је госпођа Мисимовић, из још једне познате градишке породице сластичара. Каже да редовно долази на сладолед у „Корзо „јер је најукуснији у граду.
Госпођа Мисимовић и господин Хаљити ,присјетили су се, како кажу “добрих старих времене“ у Градишци, изгледа града, старих заната, слатичарнини, дружења, забава, добрих људи и пријатеља.
Наводе да се некада сладолед правио искључиво од домаћег млијека и домаћих јаја, које су им свакодневно доносили домаћини из околних градишких села. А тај сладолед је био најкремастији и најбољи. Сластичари су били су врхунски мајстори, а у Градишци сте могли појести љепши сладолед него у Загребу или Београду,присјећа се Хаљити.
Хаљити каже да има сталне муштерије, неки од њих већ девет година редовни су гости сластичарне „Корзо“. Из дана у дан све је више гостију, а ко једном проба њихов сладолед, заљуби се на први гриз и долази поново, јер квалитетном производу сви се увијек враћају.
Породици Хаљити, желимо много успјеха у раду, да сачувају породичну традицију,а ми да дуго уживамо у њиховом врхунском сладоледу. Позивамо све Градишчане и госте да се у овим врелим љетним данима освјеже најукуснијим сладоледом или освјежавајућим пићем у сластичарни „Корзо“ поред Културног центра Градишка.