У великој сали Културног центра у Градишци протеклог викенда одржан је Концерт српског фолклора на којем су наступили: Српско културно умјетничко друштво „ОПЛЕНАЦ“ из Торонта, Фолклорни ансамбл „ВИЛА“ из Новог Сада и Центар традиционалне културе и умјетности „АБРАШЕВИЋ“ из Бачке Паланке.
Градишка публика била је у прилици да ужива у најљепшим српским играма најбољих фолклораша Србије и изванредних чланова СЦА „Опленац“ из Торонта.
Концерт у Градишци организован је у оквиру тродевног „Фестивала српског фолклора 2017“.који је одржан у Бањалуци од 7-9. јула. Организатор је Ансамбл народних игара и пјесама „Веселин Маслеша“ Бања Лука, који већ другу годину за редом организује овај фестивал.
-Концерт српског фолклора у Градишци резултат одличне сарадње КУД „Коловит“ и Ансамбла „Веселин Маслеша“ . Поред Бањалуке, Градишка је једини граду у којем су се представили најбољи учесници бањалучког Фестивала српског фолклора, рекао је Владимир Томашевић ,члан Ансамбла „Веселин Маслеша“.
Томашевић је нагласио да је циљ Фестивала, повезивање Срба из региона и дијаспоре, очување српске традиције, културе и обичаја, али и прилика да се покаже најбоље од онога што српски фолклор нуди.
Умјетнички директор СЦА „Опленац“ из Торонта Саша Богуновић, изразио је велико задовољство што по први пут наступа пред градишком публиком.
– „Опленац“ се тренутно налази на великој европској турнеји, у склопу које на наше огромно задовољство наступама по први пут у Републици Српској, тачније пред бањалучком и градишком публиком. Такође многи наши чланови имају родбину у овим крајевима и прилику да сретну након много година, што је додатни разлог за срећу, каже Богуновић.
Богуновић истиче да је српска заједница у Торонту веома велика, тако да имају бројно чланство у свим секцијама Ансамбла СКЦ „Опленац“.
-СЦА „Опленац“ из Торонта има 450 чланова распоређених у 10 секција фолклорног ансамбла, народни оркестар, хор, балетска секција и Школу српског језика, што је врло важан сегмент нашег нашег дјеловања. Преко 90% младих, који ће се вечерас представити, рођени су у Торонту 90-тих година, тако да им је енглески први језика, али оно што је важно да захваљујући СЦА „Опленац“ и нашој школи српског језика, они савршено причају свој српски језик. Посебан задатак и основа „Опленца“ је да сачувамо српски језик и ћирилицу, али и пјесму, игру, обичаје, ношњу и богати традицију српског народа, нагласио је Богуновић.
„Опленац“ ове године обиљежав велики јубилеј, 30 година постојања. Чланови „Опленца“ одушевили су градишку публику извођењем игара из Дрвара, Јужне Србије и Играма из Пчиња.