Концертом младих виртуоза, бивших ученика Основне музичке школе „Бранко Смиљанић“ синоћ је Културном центру обиљежен јубилеј, 20 година постојања ове образовне установе у Градишци.

На концерту су наступили: Ђорђе Кузмановић, клавир, Ива Ристић, виолина, Кристина Бркић, виолина, Стефан Панџић, гитара, Василије Пуцар, клавир, Далибор Вујчић, хармоника и вокални солиста Миња Шикало, наставник соло пјевања у ОМШ „Бранко Смиљанић.

Директор ОМШ „Бранко Смиљанић“, Иван Ристић истакао је да је током 20 година пуно ученика завршило основно музичко образовање у овој школи, од којих су многи свој пут наставили у музици, кроз средњошколско образовање, а затим академију, а неки од њих су се вратили у ову школу, као колеге, професори.

-Вечерас наступају наши бивши ученици, који су још у процесу образовања, с редњошколци и студенти, које наша публика добро познаје, рекао је Ристић.

Ристић је навео да поред концерта бивших ученика, музичка школа низом других активности наставља обиљежавање јубилеја, током цијеле године. Планирану су мастер клас са угледним професорима из региона, концерти са другим музичким школама, те како наводи, препуна година ваннаставних активности.

Он је истакао да је музичка школа током протекле двије године напредовала у свим сегментима и постала богатија у кадровском смислу, по броју музичких одсјека, а наравно и по броју ученика.

-Када је почела са радом, 2003.године под именом Бранко Смиљанић, школа је имала 85 ученика и три музичка одсјека: клавир, хармоника и гитара. Данас бројимо 350 ученика, укључујући подручно одјељење у Козарској Дубици. Поред поменута три одсјека, данас имамо, још шест одсјека, а то су: виолина, виолончело, флаута, одсјек соло пјевања, кларинет и саксофон, а у школи је запослено двадесет пет професора, нагласио је Ристић.

Он је додао да школа ове године доживљава својеврсну ренесансу, будући да је у току реконструкција и адаптација зграде . Ристић је овом приликом, захвалио градоначелнику Града Градишка Зорану Аџићу и градској управи, са којима како каже имају одличну сарадњу као и Влади Републике Српске, те нагласио да ће захваљујући њиховој помоћи музичка школа доживјети обнову.

Концерту је присуствовала и оперска дива Радмила Смиљанић, кћерка Татјане и Бранка Смиљанића, музичког педагога, по којем је ова музичка школа носи име. Смиљанићева је одржала дирљив говор ,евоцирајући успомене на вријеме када су њени родитељи са великом преданошћу и љубави водили музичку секцију у овом граду. Она се посебно захвалила господину Остоји Ђурићу, некадашњем директору ОШ „Васа Чубриловић“ на чију иницијативу је музичка школа понијела име њеног оца.

Бранка Михаленко, први директор ОМШ „Бранко Смиљанић“ изразила је велико задовољство и радост због успјеха ове образовне установе, од њеног оснивања до сада, када прославља јубилеј, двије деценије успјешног рада . Михаленко је истакла да је ова школа изњедрила врхунске умјетнике и да је јако поносна на то.

Василије Пуцар, тренутно студент друге године Музичке Академије у Београду, рекао је да је јако задовољан знањем које је стекао у ОМШ „Бранко Смиљанић“ у класи професорице Стојанке Шарић, те да му је оно било од изузетног значаја у даљем школовању.

По завршетку Академије, Пуцар планира да упише мастер у иностранству. Каже да је за њега класична музика велика љубав и стил живота, јер како истиче, свира клавир од како зна за себе.

Бивши ученици ОМШ „Бранко Смиљанић“ приредили су синоћ величанствен концерт класичне музике, како и доликује прослави значајног јубилеја, двије деценије успјешног рада музичке школе у Градишци.