Поштовани, позивамо Вас на промоцију књиге „СЕЋАЊА“ Васе Чубриловића, која ће бити одржана у четвртак, 16. фебруара 2023. у 18.00 часова у Малој сали Културног центра Градишка.

Јединствен историјски документ у којем један од учесника Сарајевског атентата из 1914. године први пут износи сјећања на један од најважнијих и најдраматичнијих догађаја у српској и јужнословенској историји.

„Сећања“ Васе Чубриловића, најмлађег атентатора, који је преживио само захваљујући околности што је био малољетан, док му је рођени брат Вељко објешен, у овим мемоарима износи нешто о чему за живота никад није проговорио: како је изгледало стање у БиХ пред атентат, како су се завереници спремали за овај чин, како је из сата у сат изгледало њихово кретање на дан убиства престонаследника Франца Фердинанда, како је изгледало суђење, а како робија…
Овај угледни професор, академик, посланик и министар, у каснијем животу није желио да о овом говори у бројним интервјуима, али је сјећања записао још давне 1970-те године.
Она се налазе у рукописној заоставштини професора Чубриловића коју је завјештао Архиву САНУ, прије смрти 1990.
Коначно, рукопис је пред читаоцима, а овај бурни догађај до детаља освјетљен из прве руке.
О књизи говоре:
Василије Крестић, академик САНУ,
Манојло Мањо Вукотић, издавач куће Вукотић медиа,
Радана Вила Станишљевић, предсједник СПиКД Просвјета,
Бојан Вујчић, директор Завичајног музеја Градишка