У Малој сали Културног центра у Градишци синоћ је одржана промоција српског народног илустрованог календара „Даница“ за 2022.годину. и обиљежено двадестет година од оснивања Огранка Вукове задужбине у овом граду.

О новом издању „Данице“ говорили су представници Вукове задужбине из Београда : проф. др Бошко Сувајџић и професорица Душица Матицки као и домаћини и представници Огранка: проф. Сљежана Миљковић и професорица Радана Вила Станишљевић.

Професор доктор Бошко Сувајџић предсједник Скупштине Вукове задужбине, истакао је да садржај овогодишње „Данице“ чине два темата.

-Први темат је посвећен академику Нади Милошевић Ђорђевић, професору народне књижевности, а други темат је посвећен канону српске књижевности интеркатедарској конвенцији одржаној у Тршићу 2022.године, те остале важне рубрике. Такође, овогодишња „Даница“ садржи и диван текст професорке Рајне Драгићевић, посвећен академику Предрагу Пиперу и наравно Даницу за младе, рекао је Сувајџић.

Он је изразио задовољство због учешћа на представљање „Данице“ за 2022. годину у Градишци као и обиљежавања јубилеја, 20 година од оснивања Огранка Вукове задужбине у овом граду.

– Градишка је град гдје вуковска идеја има огромно упориште и биће нам драго да нашим домаћинима и сарадницима, узвратимо позивом на Скупштину Вукове задужбине 22.новембра , гдје ће Огранак из Градишке бити специјалан гост, нагласио је Сувајџић.

Предсједника Огранка Вукове задужбине у Градишци професорица Сњежана Миљковић истакла је да ове године Градишка прославља двије деценије постојања Огранка Вукове задужбине, првенствено захваљујући оснвачима и претходницима који су оставили богату традицију.

– Ми настављамо ту традицију, трудимо се , што показује број пренумераната који је из године у годину све већи и већи. Вечерас смо домаћини ове културне манифестације ,чији циљ је окупљање пренумераната ,заљубљеника у књигу, књижевност и наравно да славимо Вука Стефановића Караџића, нагласила је Миљковићева.

Професорица Радана Вила Станишљевић, један од оснивача Огранка Вукове задужбине у Градишци, дугогодишњи пренумерант и задужбинар, у свом свом обраћању осврнула се на 20 година постојања и успјешног рада Огранка Вукове задужбине у Градишци.

Подсјећамо, Огранак је основан на оснивачкој скупштини дана 14. јуна 2002. године у Дому Културе „Вељко Чубриловић“ у Градишци, а иницијативни одбор чинили су др Борислав Шокчевић, проф. Радана Вила Станишљевић и др Божидар Гајић. Тадашњој оснивачкој скупштини присуствовали су и представници Вукове Задужбине из Београда.

У оквиру промоције Вуковог календара „Даница“ за 2022. уприличен је и богат културно-умјетнички програм.

Промоцији Вуковог календара присуствовали су представницу Градске управе , пренумеранти те бројни заљубљеници у књижевност и поштоваоци лика и дјела Вука Карџића.

претходна објава

следећа објава