На позоришној сцени Културног центра у Градишци синоћ је одиграна монодрама „Јефимија“ у извођењу Позоришта „Мале ствари“ из Требиња.

Монодрама доноси животну причу српске деспотице Јелене, мајке, прве српске пјесникиње, која је након што се замонашила добила име Јефимија, а њен лик тумачи млада глумица Тијана Јовановић, док режију потписује Жељко Милошевић.

Јефимија прича своју емотивну животну причу кроз коју се преплићу бурни историјски догађаји. Њена прича, порука и поука, оно што је она чинила и учинила за опстанак и покољења српског народа важно је памтити, потребно изнова оживљавати и преносити генерацијама садашњим.

Глумица Тијана Јовановић истакла је да и након више извођења, ова представа није постала једноставнија.

-Са више играња ове монодраме, Јелена Мрњавчевић односно Јефимија постала ми је ближа као лик, дио мене и мог бића. У том смислу је лакше свако сљедеће играње, али свакако нимало није једноставно изњети све те емоције кроз себе и остати „на ногама“ како је то управо Јелена чинила, казалa је Јовановићева.

Она је навеле да је Јелена Мрњавчевић јако значајан историјски лик, заслужна за многе свари које се приписују другим људима и да је неправедно запостављена.

-Кроз ову монодраму ми извлачимо на видјело неке важне ствари. Говоримо о једној храброј и снажној жени која је све оно што једна жена јесте и данас али у много тежим животним околностима, јер живот жене у то вријеме је био неупоредиво тежи. Данашња жена се бори са многим изазовима али Јефимија се борила за државу, цркву, вјеру, за народ. Ипак, може се повући нека паралела између садашње жене и Јелене, односно Јефимије тада, истакла је глумица Тијана Јовановић.

Јовановићева каже да поред монодраме „Јефимија“ тренутно на репертоару имају и дјечију представу ,те јој је жеља да и њу изведе пред градишком публиком.

Након Градишке представа „Јефимија“ ће бити изведена на Фестивалу малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву.

Монодрама о животу Јелене Мрљавчевчевић односно Јефимије по тексту Звонимира Костића, праизведбу је имала 1986. године у Београду, а у инсценацији Позоришта „Мале ствари“ из Требиња у марту 2022. године.