Представљен 24. број „Градишког зборника“ и ново издање алманаха „Истина о Србима“.

У организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Градишка синоћ је у Културном центру представљен 24. број часописа за друштвена питања “Градишки зборник“ и 27. издање зборник поезије и прозе „Истина о Србима“.

-Према ријечима главног и одговорног уредника Бојана Вујчића, Градишки зборник у новом издању доноси осамнаест радова који су углавном везани за двије велике годишњице, које су од изузетног значаја за просвјетни и културни живот Градишке, а то је 120 година од од оснивања Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Градишка и 80 година од страдања српског народа на Козари 1942. године.

-Већина радова односи се на поменуте догађаје, а поред тога у зборнику се налазе и два некролога за заслужне грађане, а то су докторица Радојка Тенџерић и Милош Станишљевић, човјек који је 1942.године од погрома спасио дио села Грбавци,а касније спасавао српску дјецу из логора и враћао их на Козару, навео је Вујчић .

Вујчић је захвалио Градској управи на финансијској подршци као и руководству СПиКД „Просвјета“ Градишка.

Предсједник СПиКД „Просвјета“ Градишка Радана Станишљевић истакла је да је на овогодишњи конкурс „Истина о Србима“ пристигло педесет квалитетних радова у стиху и прози који су дошли из разних крајева бивше Југославије.

-Истичући квалитет пристиглих радова наглашавам да никада у овим радовима није царовала мржња, иако у називу књиге има та национална одредница, која може да збуни. У свим радовима иако их има много са тешком тематиком на крају жишка наде потврђује смисао постојања, нагласила је Станишљевићева.

Ове године у категорији поезије прва награда припала је градишком књижевнику Небојиши Иваштанину за поему „Иконослов уснулих анђела“, другу награду освојио је Аћим Тодоровић из Власенице за пјесму „Олуја над Крајином“ док је треће мјесто заузела пјесма „На Видовдан“ Љиљане Теренић из Смедерева.

У категорији прозе прву награду добио је Недељко Кајиш из Бањалуке за прозни рад „Зрно тамјаново на небу“. Друга награда припала је Бранки Јевђевић за „Перовића тор“, а трећа Миленку Јевђевићу из Бањалуке за рад „Шапка мајора Драгана“.

Књижевник Небојша Иваштанин, добитник прве награде у категорији поезије, истакао је да изузетно поштује манифестацију „Истина о Србима“ и њеног идејног аутор, те да својим учешћем настоји да помогне у очувању исте.

-Заиста ме пријатно изненађује дугогодишње трајање ове манифестације, а све захваљујући упорном и професионалном жирију и њиховом односу према умјетности, истакао је Иваштанин, уз жељу да и у будућности живи ова манифестација и да што више младих учествује на конкурсу „Истина о Србима“.