У градском парку у Градишци, јуче је 3. септембра одржан Први римски фестивал под називом „Авентуре Градишка“ – Путевима меда и Римљана.

Ријеч је о манифестацији која различитим изложбеним и радионичким програмом показује период од прије 2000 година, када је на простору Града Градишка био римски војни логор Сервицијум.

Први римски фестивал отворио је градоначелник града Градишка Зоран Аџић.

Аџић је навео да је Град Градишка у сарадњи са десет партнера из седам дражава: Италија, Словенија, Грчка, Албанија, Црна Гора, Србија и Хрватска учесник пројекта „Адрилинк“- мрежа за интерпретацију Јадранског пејзажа.

Циљ пројекта „Адрилинк“ је успостављање центара за интерпретацију пејзажа, како би сваки од учесника пројекта у својој локалној заједници мапирао туристичке ресурсе и потенцијале, те креирао иновативне туристичке производе.

Аџић је истакао да први римски фестивал у Градишци, а уједно и Републици Српској, потврђује да је Градишка озбиљан партнер у великим пројектима.

-Град Градишка је здушно узео учешће у овом пројекту како би ојачао наше туристичке капацитете и изградио нове туристичке понуде у оквиру овог пројекта, а оно што је најважније да наш град остаје препознатљив на једној туристичкој мапи у дигиталном смислу. То значи да ће све земље партнери у поменутом пројекту моћи да виде у дигиталниј форми туристичку понуду коју нуди град Градишка, појаснио је Аџић.

Он је додао да је управо то важно за промовисање домаће туристичке понуде али и привредне на простору града, а самим тим и цијеле Републике Српске.

Градски менаџер, Бојан Вујинић и један од координатора поменутог пројекта истакао да је први римски фестивал у Градишци почео прогласом цара Октавијана, који је 35. године прије нове ере основао римску луку и војни логор Сервицијум. Он је навео, да је управо у градском парку некада постојао Сервицијум, који су кроз археолошка истраживања показали и прилагодили свим туристима који буду обилазили руту „Авентуре Градишка“.

-На данашњем Фестивалу највећим дијелом тема је римска кухиња. Имамо наше госте из Словеније који су нам припремили римску трпезу и дочарали како су Римљани на један величанствен начин хранили своје цареве. Поред тога, имамо ресторане и угоститељске објекте који су се укључили у ову манифестацију и направили читав римски мени у три слиједа, затим имамо савску рибу на римски начин. Наша ловачка друштва „Козара“ и „Просара“ припремила су нам ловачке котлиће и друге римске делиције. Поред богате гастрономске понуде, фестивал нуди презентацију различитих римских заната, занимљиве радионице из доба Рима, изложбе, гладијаторе, легионаре, који сви заједно чине једну посластицу за најмлађе посјетиоце али и за цијелу породицу, истакао је Вујинић.

Вујинић је нагласио да се наставак пројекта „Адрилинк“ огледа у мапирању 19 туристичких локација које су повезане QR кодовима и мобилном апликацијом, тако да ће сваки туриста преузимањем апликације моћи сам посјетити жељену руту и доживјети римску авантуру.

-Кроз овај пројекат провучене су четири римске руте а то су: Градска рута која је везана за сам центар града, Медена рута обухвата Лијевче поље, у Поткозарју је смјештена Зелена рута и четврта, уједно, најзахтјевнија „Гладијаторска рута“ обухвата обилазак свих мапираних локација, а дуга је 78 км, објаснио је Вујинић.

Поред различитих изложби и радионоца, посебно атрактивне биле су костимиране туристичке туре „Римска АВЕнтура“ које су заинтересованим посјетиоцима на занимљив начин приближиле живот становника Сервицијума .

Први римски фестивал „Авентуре Градишка“ завршио је концертом групе „Кazoo“, а истом је претходио величенствени перформанс са ватром који је одушевио градишке малишане али и осталу многобројну публику.

Римски фестивал „Авантуре Градишка „ одржан је у оквиру традиционалне манифестације града на Сави „Градишка јесен 2022“.