Изложба слика са ликовне колоније „Ракани“ Нови Град, одржана је у Изложбеном салону Културног центра Градишка у сриједу, 8. децембра.

На ликовној колонији „Ракани“ 2020. године која се већ традиционално одржава у Новом Граду учествовала су и три аутора из Градишке и то Михајло Миле Средојевић, Ренато Ракић и Огњен Тепавчевић.

Разговарали смо са ауторима и са суорганизатором изложбе, преносимо Вам дијелове импресија:

❓➡Учестовали сте на ликовној колонији „Ракани“. Често сликате и овдје поред саве?

➡Михајло Миле Средојевић: Имао сам част да учествујем у ликовној колонији „Ракани“ прије двије године. Колонија се одвија у једном лијепом амбијенту на самој обали ријеке Уне. У сваком случају та ријека је веома инспиративна. Ми умјетници можемо ту љепоту да сачувамо у нашим сликама. Ја сам урадио неколико слика да се одужим тој љепоти.

❓Спој – чамац и дуње на ормару?

➡У мом сликарском опусу углавном доминира мртва природа, али сам направио некакав спој мртве природе и призора са Уне, те су тако и дуње ушле у моје сликарство.

❓Изложба „Ракани – 2020“ је вечерас у Градишци и има доста аутора који су учестовали у овој ликовној колонији, а који су из нашег града. Да ли је то био разлог доласка или имате неку сарадњу са Културним центром?

➡Мирјана Дрљача, документариста у галерији у Новом Граду – Разлози су двојаки односно вишеслојни. Првенствено смо хтјели показати једну годишњу продукцију. Прије десетак година смо радили избор из наше колекције и онда смо се представили са репрезентативним дјелима аутора који су обиљежили стварање у „Раканима“, а сада смо хтјели показати ону сушту реалност да људи схвате шта настаје једне године на колонији, то јесте да виде различите приступе у избору, у поетикама и да на крају донесу један реалан суд о томе шта колонија јесте и колико је то вриједно за једну средину.

❓Да ли планирате даљњу сарадњу са Културним центром Градишка?

➡Постоје неки договори да сваке године радимо барем једну ликовну изложбу у простору Културног центра, али исто тако умјетници из Градишке увијек могу доћи и излагати у нашој галерији.

Ваш Културни центар Градишка!