Ликовна колонија „Ракани 2020“

Ликовна колонија „Ракани“, од свог првог сазива 1985. године, је једна од наквалитетнијих колонија која се организује у РС/БиХ. Покренули су је Завичајни музеј и текстилна творница „Сана“.

Колонију данас организује ЈУ Културно-образовни центар Нови Град уз помоћ Министарства просвјете и културе РС и Општине Нови Град. Учесници колоније су академски сликари са респектабилним стваралачким и излагачким дјеловањем и у изузетним случајевима студенти АЛУ чији је рад препознат као посебно вриједан.

У збирци ЛК „Ракани“ чувају се дјела: С. Ћелића, Б. Карановића, Б. Миљуша, М. Антововића, Ј. Ракиџића, З. Мандића, Ј. Вешовић, Р. Лалића, М. Бербера, Б. Дамјановског, А. Рамића, С. Ђорђић-Николић, В. Петрович, М. Копање, В. Совиља, В. и Р. Кнежевића, В. Живковића и других аутора који су својим радом осигурали значајно мјесто у нашем савременом сликарству. Поред њих, ту су и занимљиви млади аутори којима се у овој колонији пружа простор за умјетничку афирмацију.

У досадашњем раду колоније учествовали су сликари из Србије, Француске, Хрватске, Словачке, Словеније, Аустрије, Македоније и наравно, наше републике.

Од јула 2011. године у Галерији у Новом Граду постоји стална поставка Ликовне колоније „Ракани“ што представља додатни квалитет у сталном настојању ове установе да активности везане за колонију трају кроз читаву годину. Мада је изложен само мали избор дјела насталих на колонији у протеклих четврт вијека, ову поставку је до данас видјело више од три хиљаде љубитеља ликовне умјетности.

Сриједа, 08.12.2021. године

Изложбени салон КЦ Градишка

Са почетком у 18:00 часова

Улаз слободан.

Ваш Културни центар Градишка!