„Бардача – фотографија прошлости“

Синоћ је у Културном центру у Изложбеном салону представљена изложба „Бардача – фотографија прошлости“ аутора Желимира Урића из Србца.

У разговору са аутором откривамо Вам детаље изложбе и позивамо Вас да у наредном периоду посјетите изложбу у нашем Изложбеном салону.

Како је настала ова изложба?

Изложба „Бардача – фотографија прошлости“ је настала на идеји младих људи из Бардаче да сачувају старе фотографије и старе обичаје од заборава. Ова изложба жели да покаже како је некада живио један обичан човјек у Бардачи. Иначе, Бардача је приказивана по својим еколошким и природним богатствима, али често је био заборављен мали и обични човјек који је управо стварао и градио ону Бардачу коју ми данас познајемо

О којем периоду говори ова изложба? Када су настале ове фотографије и ко је њихов аутор?

Фотографије су настале између 1900. и 2010. године. Постоји низ аутора који су ове фотографије начинили. Оно што можемо рећи да најбогатији период са тим фотографијама јесте између 1920. и 1940. године. Нажалост не знамо име аутора, али знамо да је фотограф из Загреба долазио сваких неколико мјесеци и затицао људе на пољу, у кући, на славама и тако је фотографисао. Захваљујући томе и захваљујући нашим прецима који су те фотографије сачували, ми данас имамо шта да покажемо гледаоцима.

Посјетиоцима изложбе обратио се и Вршилац дужности директора Јавне установе Културни центар Градишка, господин Мирослав Вуковић, који је након уводног поздрава и обраћања гостима рекао и следеће:

Какво мјесто у фундусу изложби које организује Културни центар има ова изложба? У чему је њена посебност?

Ова изложба је свакако посебна по својој аутентичности. Ради се о фотографијама које су махом урађене веома професионално. Значи да је некада неко хиљадудеветсто и неке године долазио, очигледно из неког већег центра у Бардачу, дакле у село да прави фотографију. Управо сада смо коментарисали са професионалним фотографима, да су композиције врло професионално одрађене, да се неко ипак томе посветио.

Њена драгоцјеност је у апсолутно аутентичном у осликавању живота из тога периода. Мислим, да много веће средине не могу да се похвале са овим и оваквим фондом фотографија. Заиста из ових, рекли смо да их има отприлике око стоосамдесет фотографија, ви можете да видите комплетан живот их тога периода из Бардаче и самим тим то је апсолутно значајно, а ми наравно у својој програмској шеми трудимо се да и фотографију смјестимо на њено мјесто, која свакако то и заслужује.

Споменули сте сарадњу са сусједним општинама? Ово је међу првима.

Ми сматрамо да по нашем положају, али и по условима које Културни центар Градишка има, треба да сарађујемо са сусједним општинама, да им уколико има потребе за тим помогнемо кроз наш програм који можемо да понудимо. Исто тако да оно што је квалитетно и што је добро у Српцу и Дубици и окружењу треба да доведемо овдје да види Градишка публика, јер сматрам да заједничким радом свакако да ћемо остварити веће резултате.

Културни центар Градишка има успјешну сарадњу са сусједним општинама, прије свега то је Србац, са којим ми сарађујемо већ дужи низ година кроз размјену културних садржаја. Ликовна колонија „Бардача“ је колонија која има озбиљан стаж, 37-38 година и апсолутно да сазив са ликовне колоније „Бардача“ увијек буде редовно приказан и представљен у Градишци. Наравно сарадња не завршава са Српцем. Ми се трудимо и са осталима да сарађујемо.

Прије неколико дана смо посјетили Нови Град који има сазив ликовне колоније „Ракани“ који има још дужу традицију од Бардаче, тако да ћемо се трудити да и овдје у регији, али и са свим културним институцијама из Републике Српске и Босне и Херцеговине сарађујемо.

Ваш Културни центар Градишка!

Kulturni centar Gradiška

Grad Gradiška