У сали Културног центра Градишка , протеклог викенда одржан је 15. Сајам колекционарства и антиквитета „Денариус 2018“.
Сајам у организацији Удружења „Денариус“ окупио је преко 30 излагача са подручја Републике Српске, Словеније, БиХ, Србије и Хрватске ,који су презентовали изванредне приватне колекције из различитих области сакупљања.
Посјетиоци су били у прилици да виде традиционалне области колекционарства: филателија , нумизматика,милитарија али и друге различите антиквитете као што су плоче, стрипови, накит, посуђе, инструменти ,фотографије , ордени, књиге, оруђе , оружје и друго.
Предсједник Удружења „Денариус“ Ален Мешић, истакао је да сајам из године у годину окупља све већи број излагача чије колекционарске поставке датирају од антике до данашњих дана, као и све већи број посјетилаца од најмлађих до најстаријих суграђана.
-Новитет 15. Сајма колекционарства и антиквитета је комплет изложбених витрина у којој смо по први уприличили изложбу из фундуса чланова “Денариус” поводом завршетка Првог свјетског рата. Ријеч је о 6 витрина у којима се налазе оргинални предмети које су људи користили у вријеме Великог рата , објаснио је Мешић.
Мешић је додао да су сајамови идеална прилика за дружење, размјену информација и искуства међу колекционарима, али и начин да се продају и употпуне колекције.
Према Мешићевим ријечима, до краја текуће године Удружење “Денариус” планира организацију изложбе на тему Првог свјетског рата, коју ће реализовати у сарадњи са Завичајним музејом .
Он је нагласио да ће наредни сајам бити одржан у фебруару сљедеће године, а до тада чланови “Денариуса” настављају са редовним активностима, употпуњавање колекција, омасовљавање друштва, посјетa сајмовима, дружење и др.
Удружење „Денариус“ са сједиштем у Градишци основано је у септембру 2012. и тренутно броји преко 100 чланова са подручја читаве Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије.