Представљање књиге „Осјенчена тишина“, завичајног аутора Бранке Благојевић, одржана је синоћ у Малој сали Културног центра Градишка.

На богатој сцени Мале сале поред представљања Бранкине књиге одиграо се и музички дио програма за који су били задужени ученици Основне музичке школе „Бранко Смиљанић“ из Градишке и то: Сара Зеничанин, клавир, Кристина Бркић, виолина и Карла Обрадовић, солиста.

Поред Милене Грбић која је била у улози модератора, на књижевној вечери поред аутора говорила је и професорица књижевности Радана Вила Станишљевић.

Професорицу смо замолили за кратак осврт на Збирку поезије, коју нам је приредила Бранка Благојевић :
Ево професорице, кратак осврт на збирку пјесама Бранке Благојевић?

„Збирка „Осјенчена тишина“ је њена прва збирка. Ја сам у мом разматрању њених пјесама написала: ,,ово су прве, било које да објави послије, а објавиће – неће бити прве“.

Радила је у четири одјељка. Радила је земљу, воду, ваздух и ватру. Радила је необичне пјесме. Оригинална је. Није имала узора, није ни требала да га има. Писала је онако као што је осјећала. То је највећа вриједност њене поезије.

Не гледам ја њену поезију да би је оцјењивала и процијењивала, јер је то непоштено за умјетника да се ради. Ја сам читала њене пјесме да би ми донијеле радост, а оне ће донијети радост свакоме ко их буде читао.

Сам крај представљања искористили смо и за разговор са аутороком Бранком Благојевић :

?Колико у твојој збирци има пјесама? Када си почела да пишеш и да ли је ово твоја прва објављена књига?

Јесте, ово моја прва објављена књига. Она садржи око седамдесетак лирских пјесама, а почела сам да пишем од дјетињства. Давне ’99. сам пожељела да остварим овај сан, који је данас угледао свјетло дана и претворен је у реалност.

?Које су тематике пјесама?

Разне су тематике, али ето могу да кажем да је најчешће љубавна и родољубива тематика, има и одређених мисаоних, такођер пишем и дјечију поезију. У будућности се надам некој књизи поезије за дјецу.

?Имала си до сада награда, па ето да нас подсјетиш које су ти најдраже?

Било их је доста, али некако најдража ми је ова посљедња коју сам добила. Међународна награда „Сузе Козаре“ за пјесму „Остао сам сам 1942.“, освојила сам друго мјесто. Било их је у Београду, на Међународном конкурсу, моје три пјесме су освојиле треће мјесто. Моје пјесме су преведене и на ромски језик и објављене у антологији „Јатаган мала“ и такођер сам у Мркоњић Граду освојила награду најоригиналније љубавне пјесме.

Све у свему једно дивно вече у Културном центру.

Културни центар Градишка

Народна Библиотека Градишка

#БранкаБлагојевић
#РаданаСтанишљевић
#ОсјенченаТишина.

Ваш Културни центар Градишка!